Çin-Türkiye dışişleri bakanları iş birliğini geliştirmenin yollarını konuştu
Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Doğu Asya işbirliği dışişleri bakanları toplantıları sırasında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile önceki gün bir araya geldi.
Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Doğu Asya işbirliği dışişleri bakanları toplantıları sırasında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile önceki gün bir araya geldi. İki bakan, iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesini görüştü.
Wang, yükselen ekonomilerin temsilcileri olan Çin ve Türkiye’nin iç içe geçmiş çıkarlara ve benzer tutumlara sahip olduğunu belirtti.
Wang, Çin’in iki ülke liderlerinin belirlediği ilkeler uyarınca Türkiye ile karşılıklı güveni ve işbirliğini güçlendirmeye, ulusal egemenliği, güvenliği ve kalkınma çıkarlarını koruma alanında birbirini desteklemeye, iki ülkenin kalkınma stratejilerinin kaynaşmasını derinleştirmeye, iki ülke arasındaki stratejik işbirliği ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı gelişimini ilerletmeye hazır olduğunu vurguladı.
Wang, uluslararası durumda belirsizlik, istikrarsızlık ve kaosun artması karşısında büyük ülkelerin Birleşmiş Milletler Şartı’na uymak, uluslararası ilişkilerin temel normlarını savunmak, çok taraflılığı korumak ve uygulamak konusunda öncülük yapması gerektiğini vurguladı.
Wang, ancak ABD’nin tam tersini yaparak, Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne açıkça meydan okuduğuna ve Taiwan Boğazı’nda barış ve istikrarı bozduğuna işaret etti.
Uluslararası toplumun ABD’nin tehlikeli ve akılsız eylemlerini kınadığını hatırlatan Wang, Çin’in diğer taraflarla birlikte ulusal egemenliğe ve toprak bütünlüğüne saygıya dayanan uluslararası ilişkilerin temel normlarına uymakta ısrar edeceğini, bölgesel ve küresel barış ve istikrarı korumak için katkı yapmaktan vazgeçmeyeceğini ifade etti.
Çavuşoğlu: Taiwan ve Xinjiang konusunda Tek Çin ilkesinden yanayız
Çavuşoğlu görüşmede Türkiye’nin gerek Taiwan sorununda gerekse Xinjiang’la ilgili meselelerde Tek Çin ilkesine bağlı kaldığına dikkat çekerek, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’in Xinjiang’a yaptığı ziyareti memnuniyetle karşıladıklarını ve Türkiye heyetinin Xinjiang ziyareti hakkında yürütülen temasların sürdürülmesini beklediklerini kaydetti.
Çavuşoğlu Türkiye’nin çok taraflılıktan yana olup tek taraflı yaptırımlara karşı çıktığına vurgu yaparak, Ukrayna krizinin küresel ekonominin toparlanmasına ciddi sınamalar getirdiği bugünlerde gıda güvenliği gibi zorlukların üstesinden gelmek için Çin’le dayanışmayı güçlendirmeye hazır olduklarını ifade etti.
“Orta Koridor” inisiyatifinin “Kuşak ve Yol” inisiyatifiyle kenetlenmesine büyük önem verdiklerine işaret eden Çavuşoğlu, ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin daha dengeli gelişmesini, daha çok Çinli işletmenin Türkiye’ye yatırım yapmasını ve iki ülke arasındaki doğrudan uçuş seferlerinin daha da yoğunlaşmasını beklediklerini ifade etti.
Çin’den Türkiye’nin tahıl krizindeki rolüne övgü
Wang, Çin tarafının Türkiye’nin Karadeniz Tahıl Girişimi’ne aracılık etmedeki aktif rolünü takdir ettiğini ve Türkiye’nin Ukrayna krizine yumuşak bir iniş sağlamada yapıcı bir rol oynamasını desteklediğini söyledi.
Wang Yi “Bu yıl Çin gelişmekte olan ülkelere 30 bin ton acil insani gıda yardımında bulundu. Çin G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda küresel gıda güvenliği işbirliği inisiyatifi ortaya koyarak, küresel gıda güvenliği sınamalarının göğüslenmesinde yapıcı rol oynayacak.” ifadelerini kullandı.
Wang Yi Xinjiang’ın Çin’in içişleri olduğuna vurgu yaparak, Çin’in Xinjiang meselesinde öteden beri açık ve şeffaf bir tavır sergilediğini ve Türkiye’den bir heyetin bölgeye gelişini memnuniyetle beklediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı