İZMİR (GHA)
Sosyal medya üzerinden “evde sabun paketleme”, “çorap paketleme” gibi ilanlarla binlerce kişiyi dolandıran suç şebekesi, İzmir Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği geniş kapsamlı operasyonla çökertildi.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında, Siber Suçlarla Mücadele ekipleri uzun süredir takip ettikleri nitelikli dolandırıcılık şebekesine yönelik düğmeye bastı. Şebekenin, Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında “Evde ek iş fırsatı”, “Sabun paketleyerek para kazan”, “Çorap paketleme işi” başlıklı sahte ilanlarla özellikle ev hanımlarını hedef aldığı belirlendi.
Sahte Belgelerle Güven Sağladılar
İlanlara başvuran vatandaşlardan sigorta ücreti, kaparo, vergi ücreti, dosya masrafı ve kargo bedeli gibi bahanelerle para talep edildiği tespit edildi. Şebekenin güven sağlamak için Adalet Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ait sahte logoların bulunduğu belgeler hazırladığı, ayrıca sahte vergi levhaları ve şirket isimleri kullanarak yasal bir firma izlenimi verdiği ortaya çıktı.
İzmir’de 19 kişinin bu yöntemle dolandırıldığı belirlenirken, yapılan banka hesap analizlerinde dolandırıcılık faaliyetlerinin Türkiye genelinde çok daha geniş bir ağı kapsadığı ve toplamda yaklaşık 100 milyon TL’lik bir vurgun gerçekleştirildiği tespit edildi.
11 İlde Eş Zamanlı Operasyon: 30 Gözaltı
Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 13 Mayıs 2025 sabahı saat 05.30’da İzmir merkezli olmak üzere Adana, Aydın, Hatay, Mersin, Diyarbakır, Şırnak, Burdur, Şanlıurfa, Trabzon ve Sakarya illerinde eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonlarda 30 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.
Operasyon kapsamında çok sayıda dijital materyal, sahte belgeler, banka dekontları ve dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanıldığı değerlendirilen ekipmanlara el konuldu. Şüphelilerin emniyetteki işlemlerinin sürdüğü ve yeni mağdur sayısının belirlenmesine yönelik çalışmaların devam ettiği aktarıldı.
Yetkililer, vatandaşları sosyal medya üzerinden yapılan bu tür sahte iş ilanlarına karşı dikkatli olmaları ve resmi kurumlar aracılığıyla doğrulama yapmaları konusunda bir kez daha uyardı.
(GHA)