GHA – İSTANBUL
Deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara depremiyle ilgili kamuoyunda sıkça dile getirilen “zamanı dolmuş büyük deprem” söylemini eleştirdi. Ünlü yer bilimciler Prof. Dr. Celal Şengör ve Prof. Dr. Naci Görür’e isim vererek yüklenen Üşümezsoy, “Beni onların karşısına koymak büyük haksızlık” dedi.
Üşümezsoy, 1766’dan beri büyük deprem olmadığı için Marmara’da her an büyük bir deprem olacağı söylemini “aşırı basitleştirme” olarak nitelendirdi. “Celal diyor ki, 1766’dan beri deprem olmamış. O zaman şimdi süre doldu, büyük deprem olacak. Böyle bilim olur mu?” diye soran Üşümezsoy, bu yaklaşımın bilimsel temelden yoksun olduğunu savundu.
“BEN ARAZİDEYİM, ONLAR MASA BAŞINDA”
Kendisinin Marmara Denizi’ni ve çevresini çok iyi bildiğini ifade eden Üşümezsoy, “Marmara Denizi’ni avucumun içi gibi biliyorum. Istıranca Dağları’nda kayaları kırarak kazılar yaptım. Bu arkadaşlar hayatlarında araziye çıkmamış, makaleden makaleye yazı yazmaktan ibaretler” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, meslektaşlarının yalnızca morfolojik verilere dayandığını, oysa kendisinin kayaç yapılarının dinamiklerini incelediğini belirtti. “Ben yurtdışında kayaların kırılmasını, fayların davranışlarını yerinde inceledim. Onlar ise sadece şekillere ve çizimlere bakıyorlar” dedi.
“2010 OLDU, HÂLÂ KİMSE ‘NEREDESİNİZ?’ DEMEDİ”
1999 Gölcük depreminin ardından Marmara’da büyük bir depremin olmayacağını söylediğini hatırlatan Üşümezsoy, “Onlar ise 2-5-10 yıl içinde büyük deprem beklediler. Şimdi 2010 da geçti, hâlâ o sözlerinin hesabını veren yok” diye konuştu.
BİLİM DÜNYASINDA KUTUPLAŞMA MI?
Şener Üşümezsoy’un bu açıklamaları, Türkiye’deki deprem bilimciler arasında süregelen görüş ayrılıklarını bir kez daha gündeme getirdi. Özellikle Marmara Denizi çevresinde beklenen depremle ilgili farklı senaryolar, halkın kafasını karıştırırken, Üşümezsoy’un “sahada olmayan bilim adamı eleştirisi” tartışmaları alevlendirdi.