SAHTE VEKÂLETNAME OPERASYONUNUN DETAYLARI AÇIKLANDI!
Aydın, Türkiye – Geçtiğimiz günlerde Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirilen dev operasyon, Türkiye’nin farklı illerinde sahte vekâletname ile yapılan dolandırıcılık ağını ortaya çıkardı.
Aydın, Muğla, İzmir, Ankara, Kırşehir, İstanbul, Ordu, Çanakkale, Trabzon ve Kayseri illerinde eş zamanlı olarak yapılan operasyonlarda 38 kişi tutuklandı.
Operasyon, 8 ay önce ev ve arsasının kendisinin haberi olmadan satıldığını iddia eden bir mağdurun şikâyetiyle başladı. Jandarma, mağdurun başvurusu üzerine özel bir ekip kurarak 7 ay boyunca yaptığı teknik ve fiziki takip sonucunda dolandırıcılık şebekesinin detaylarını ortaya çıkardı.
Örgütün Yöntemi ve İşleyişi
Elebaşılığını M.F.T.‘nin yaptığı örgüt, Didim’de bulunan ev ve arsası olan ancak şehir dışı ya da yurt dışında yaşayan kişilere ulaşıyor ve bu taşınmazları, rızaları dışında, sahte vekâletname belgeleriyle başka şahıslara piyasa değerinin altında devir işlemleri yaparak satıyorlardı. Örgüt, ikna edemedikleri kişilerin taşınmazlarını da sahte vekâletname ile sattı. Bu yöntemle yapılan satışlarda, önce örgüt üyelerinden birine yapılan satışın ardından, taşınmaz gerçek bir alıcıya satılıyor ve böylece şikâyet olasılığı engelleniyordu.
Kilometre Taşı: Hacker ve Belediye Çalışanı
Örgüt içindeki iki önemli figür, Ankara’dan getirilen bir bilgisayar korsanı (hacker) ve Didim Belediyesi’nde çalışan bir bilgi işlem memuruydu. Hacker, mağdurların kişisel bilgilerini yasal olmayan yollarla ele geçirirken, bilgi işlem memuru ise tapu bilgilerini sızdırarak satışların yapılmasını sağlıyordu. Ayrıca, örgüt üyeleri Didim’de kurdukları “irtibat merkezi” görünümlü ofislerde, kendilerini yasal bir oluşum gibi gösteriyorlardı.
Operasyonun Detayları ve Gözaltılar
“Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan mal varlıklarını aklama” suçlarından 47 adreste yapılan eş zamanlı operasyonlarda 39 şüpheli gözaltına alındı. Bu şüphelilerden 36’sı tutuklanırken, 3’ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Firari olan 4 şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürüyor.
Sahte Vekâletname İle Yapılan Satışlar
Operasyon kapsamında, sahte vekâletname yöntemiyle 3 villa, 40 ev ve 9 arsanın satıldığı tespit edildi. Ele geçirilen mal varlıkları arasında banka hesapları, araçlar ve taşınmazlar bulunuyor. Ayrıca, çağrı merkezi gibi kullanılan iki dairede yapılan aramada 17 bilgisayar, 41 cep telefonu, 20 alım satım sözleşmesi, 38 vekâletname, 49 tapu ve çok sayıda sahte pasaport ve noter kaşesi ele geçirildi.
1,7 Milyar TL’lik Mal Varlığına El Konuldu
MASAK raporu ve araştırmalar sonucunda, şüphelilere ait 476 banka hesabı, 70 taşınmaz ve 16 araç üzerine tedbir konuldu. El konulan mal varlıklarının toplam değerinin 1 milyar 762 milyon TL olduğu belirlendi.
Jandarma ekiplerinin başarılı operasyonu, ülke genelindeki sahte vekâletname ile yapılan dolandırıcılık faaliyetlerinin ne denli büyük boyutlara ulaşabileceğini gözler önüne serdi. Yetkililer, bu tür suçların engellenmesi için daha geniş kapsamlı çalışmaların süreceğini belirtti.
Ayfer Kelcioğlu
Güncel Haber Ajansı