GHA – ANALİZ HABER | DERLEYEN: GHA DIŞ HABERLER SERVİSİ
Afrika, yüz ölçümü bakımından 30,4 milyon kilometrekarelik alanıyla Çin’in, Avrupa’nın ve ABD’nin toplamından daha büyük bir kıta. Ancak bu büyüklük, sadece coğrafi bir üstünlük değil; aynı zamanda tarım, maden, enerji ve kültürel zenginlik açısından da Afrika’nın insanlık için stratejik önemini ortaya koyuyor.
YERYÜZÜNÜN KAYNAK AMBARI
• Afrika, Dünya tarım arazilerinin %60’ına sahip.
• Dünya’daki hammadde rezervlerinin %90’ı Afrika’da.
• Altının %40’ı, elmasın %33’ü bu kıtada.
• Kongo Demokratik Cumhuriyeti, dünya koltan rezervlerinin %80’ine,
kobalt rezervlerinin ise %60’ına ev sahipliği yapıyor.
• Ayrıca Afrika; petrol, doğal gaz, demir, manganez ve tahta gibi doğal kaynaklar bakımından da oldukça zengin.
Tüm bu verilere rağmen Afrika, dünyada en çok aç insanın yaşadığı kıta olmaya devam ediyor.
TARIM CENNETİ AMA AÇLIKLA ANILIYOR
Afrika’nın tarıma elverişli arazileri, sadece kıtayı değil, tüm dünyayı doyurabilecek potansiyele sahip. Özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin sahip olduğu tarım arazileriyle tüm Afrika’nın besin ihtiyacının karşılanabileceği ifade ediliyor. Buna rağmen, milyonlarca Afrikalı gıda yetersizliğiyle karşı karşıya.
KÜLTÜREL VE BİLİMSEL MİRAS
Afrika, sadece kaynak zenginliğiyle değil; dans, müzik, mimari ve heykel gibi kültürel mirasıyla da insanlık tarihinin en renkli kıtalarından biri. Aynı zamanda Batı laboratuvarlarında kullanılan yaklaşık 30 bin ilacın kaynağı olan bitkilerin anavatanı da Afrika.
GENÇLİĞİN KONTROLÜ AFRİKA’DA
2025 itibarıyla nüfusu 1.3 milyarı bulan Afrika’nın, 2050’de 2.5 milyar nüfusa ulaşması bekleniyor. Bu nüfusun büyük çoğunluğunu ise gençler oluşturacak. Bu da Afrika’yı sadece bugün değil, geleceğin de en dinamik kıtası yapıyor.
ZENGİNLİKLERİ YOKSULLAŞTIRILAN BİR KITA
Afrika; hâlâ kendi işletme ve üretim araçlarını yönetecek yapıya sahip olamadan, emperyalist sömürü düzenine teslim edilmiş durumda. Eğer bu döngü kırılabilirse, Afrika’nın kimseyi sömürmeden dünya zirvesine oturabilecek kapasiteye sahip olduğu açık. Ancak mevcut haliyle dünyanın en yoksul halklarını barındırıyor.
SONUÇ: AFRİKA, İNSANLIĞIN GELECEĞİDİR
Afrika; hem zenginliklerin hem de derin eşitsizliklerin coğrafyası. Potansiyelini özgürce kullanabilen bir Afrika, yalnızca kendi halkı için değil, tüm insanlık için yeni bir gelecek tasavvurunun anahtarı olabilir.
GHA – Güncel Haber Ajansı