featured

Nihal Taş – İNSANLAR NEDEN MUTSUZ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İNSANLAR NEDEN MUTSUZ…
Mutluluğu yakalamak için çabalayın…

Mutsuzluk ve beyin arasında doğrudan ilişki var. Öyle ki uzun süreli mutsuzluk yaşayanların beyinlerinde küçülme meydana geliyor. Mutluluğun, özellikle dayanma gücü ve dirençliliği artırdığına ve mutluluk hastalık belirtilerinin daha az hissedilmesine neden olurken, bağışıklık sistemini uyararak hastalıkların çabuk iyileşmesini sağlıyor.

Mutsuz olan insanların zihinleri korku ve endişelerle doludur. Aralıksız olarak ‘şu şöyle olursa ben ne yapacağım?’ veya ‘ya işler yolunda gitmezse?’ gibi düşüncelerle boğuşurlar ve bu nedenle yapabilecekleri şeylere odaklanamazlar. Korkuları ve endişeleri onları tarif edilemez bir mutsuzluk haline sürükler ve hayatta hiçbir zaman mutlu olamayacaklarını düşünmelerine sebep olur.

Dünyadaki birçok insanın ‘güvenilmez’ olduğunu düşünürler.

Sağlıklı bir muhakeme yeteneğinin mutlu olmak için en önemli şartlardan biri olduğu gerçeği. Özetle denilebilir ki, mutlu insanların büyük bir çoğunluğu çevrelerindeki insanlara güvenir ve onlarla paylaşımda bulunmaktan çekinmez. Bu nedenle, mutlu bir insan yeni tanıştığı kişilerle çabucak kaynaşabilir ve sıkı arkadaşlıklar/ilişkiler kurabilir.

Kronik olarak mutsuz olan insanlar tanıştıkları kişilerin ‘güvenilmez’ olduklarını düşünerek onlarla yakın ilişki kurmaktan çekinirler. Ne yazık ki bu davranışın sonucu olarak mutsuz insanlar hayata açılan kapılarını yavaş yavaş kapatırlar ve kendi dünyalarında mutsuzluk içerisinde yaşarlar.

İnsan ilişkileri:
İnsanlar birbirini üzmek konusunda başarılılar. Özellikle sevmediğimiz kişilerle sırf aynı ortamda bulunduğumuz için bile gerilip stres yapabiliyoruz. Belki de mutsuzluğun en büyük sebeplerinden biri ilişkilerdir. İnsanlar birbirinin kalbini kırabilir, hakkını yiyebilir, değersiz hissetirebilir. İnsanın yapabilecekleri saymakla bitmez…

Aşk ilişkileri:
Aşk, içinde güven ve saygı olunca güzel. Ancak bazen çok sevdiğimiz o insanın bizi kırması ilişkiyi zedeliyor ve bu durum insanı bayağı yıpratıyor. Belki de bir ömür boyu birlikte yaşamayı planladığınız o insan için kendinizden ödün verip mutsuz bir ilişkiye devam ediyorsunuz.

Aşağılık kompleksi:
Maalesef çoğumuz hayatımızın bazı dönemlerinde kendimizi değersiz görüyoruz. Belki iş yerinizdeki pozisyonumuz yüzünden, belki fazla kilolarımız yüzünden, belki de bir sağlık sorunu yüzünden… İnsanın kendini değersiz hissetmesi, düşünceleri ile kişiliği arasında savaşa yol açıp mutsuzluğa sürükleyebilir.

Ailevi etkenler:
Kimileri mutsuz ebeveynler arasında, kimi de sevgi ve ilgiyle büyüyor. Her ne olursa olsun aile ve ev, insanın güvenebileceği en huzurlu yerlerden biri. Fakat bazılarımız zor ailelerin içinde büyüdüğümüz için uzun yıllar mutsuz olabiliyoruz. Özellikle müdahaleci, ihtiyaçları karşılamayan, sık tartışan ve ev düzenini sağlayamayan ailelerde büyümek, mutsuzluğa sebep olabiliyor.

Sağlık sorunları:
Sağlığımız yerinde değilse, bir hastalıkla uğraşıyor veya tedavi olurken zorluklar yaşıyorsak, mutsuz olmamız doğal. Psikolojik sağlığımız da bu noktada önemli. İster yukarıda yazılanlardan dolayı olsun, ister kendiliğinden oluşsun; kişinin psikolojik olarak gelişen bir rahatsızlığı varsa yardım almak en iyisidir.

Unutmayın ki;
Mutsuz olmak dönemseldir. Bazen uzun süre mutsuz olurken, bazen kısa süreliğine gerginleşiriz. “Bugün arkadaşım beni kırdı”, “İstediğim notu alamadım” veya “Haberlerde gördüğüm bir şey beni üzdü” gibi şeyler, yalnızca belli bir süreliğine mutsuzluk getirir. Ancak bakış açımızı değiştirir, hayata umutla bakar ve zor anlar için geliştirdiğimiz çözüm yollarıyla ilerlersek, bu hissi azaltabiliriz.

Ne kadar mutsuz olursanız olun, çevrenizde mutlaka sizi seven birilerini bulursunuz. Belki kısa bir seyahat, aldığınız bir hediye, yaptığınız bir yemek, sevdiğiniz bir müziği dinlemek gibi şeyler de mutluluğu elde etmenizi sağlayabilir. Tabii, mutsuz olmanıza sebep olan şeyleri değiştirme imkanınız varsa, çözüm yolları da bulabilirsiniz.

Bakış açınızı değiştirmek Bunu en iyi bilen sizsiniz. Ancak, mutsuzluğun bir ömür sürmeyeceğini, dönemsel olduğunu veya yardım alarak çözülebileceğini unutmayın.
Mutluluk aslında sizin kontrolünüzde. Alışkanlıklarınız ve hayata bakış açınız mutluluğunuz üzerinde rol sahibi.

Mutluluğu yakalamak için çabalayın…

Nihal TAŞ
GHA – İstihbarat Servisi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Nihal Taş – İNSANLAR NEDEN MUTSUZ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin