featured

Tarım İşçileri için Yeni Düzenleme: İşte Detaylar

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım işçileriyle ilgili yeni düzenleme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. İşte detaylar…

Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak için bulundukları şehirlerden başka şehirlere gidenlerin ve ailelerinin bu süreçte yaşadıkları barınma, sağlık ve eğitim hizmetleri gibi temel ihtiyaçların giderilmesine yönelik karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yayımlanan genelgede, mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı bölgelerde, eğitim ve sosyal faaliyetleri ile işçilerin temel ihtiyaçlarını giderebilecekleri, bulunduğu iklim şartlarına uygun, prefabrik, betonarme ya da çelik iskeletli, yeterli altyapı ve üstyapısı bulunan ve ortak kullanım alanlarının oluşturulması kararlaştırıldı.

Sağlık hizmetleri için yapılan yeni düzenlemede, işçilerin ve ailelerinin bulaşıcı hastalık, kanser, verem taramaları ile kronik hastalık tarama ve izlemlerine yönlendirmeye ilişkin faaliyetler sistematik bir şekilde yürütülecek. Ayrıca mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olduğu bölgelerde de yeterli sayıda sağlık personelinin istihdam edilmesi kararlaştırıldı.

Yayımlanan kararnameye göre, özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacağı, il milli eğitim müdürlüklerince, çocukların daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi eğitimlerinin yapılacağı, ayrıca geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezlerin, çocuklar için eğitim merkezi olarak kullanılacağı belirtildi. Yayımlanan kararnameye göre ayrıca, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri de sağlanacak.

Yeni alınan karar doğrultusunda, işçilerin ulaşımını sağlayan karayolu araçlarının, saat 00.00 ile 06.00 arasında şehirler arası yolculuk yapılamayacak. İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yolculuklarının güvenli bir şekilde yapılabilmesi için trafik denetimleri sıkılaştırılacak.

Mevsimlik tarım işçisi gönderen ve alan her il ve ilçede, mülki idare amirinin başkanlığında o ildeki ve ilçedeki ilgili kurum ve kuruluşlar ile muhtarlar, işçi, tarım aracısı ve işveren temsilcilerinin katılımı ile “İl/ İlçe Mevsimlik Tarım İşçileri İzleme Kurulu” oluşturulacak.

Ayrıca bu oluşturulan bu kurullar, aracılar ile işverenler veya doğrudan işçiler ile işverenler arasında sözleşme yapılması için gerekli tedbirleri alacak ve ortaya çıkan uyuşmazlıkları çözecek.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tarım İşçileri için Yeni Düzenleme: İşte Detaylar

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin