featured

Pd. Selem Mercan’dan “Çocukluk çağında kayıp”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pd. Selem Mercan: Çocukluk çağında kayıp ve yas

Pd. Selem Mercan, çocukluk çağında ki yaşanılan kayıpların onların hayatlarında ne gibi değişiklikler olabileceğini değerlendiren ve özellikle ebeveynlere yönelik yaptığı açıklamada:

“Çocukluk çağında sevilen birinin kaybı, özellikle ebeveynin kaybı, yıkıcı ve zor bir durumdur. Çocuklar küçük yaşlarda ilk kez bir kayıpla karşılaştığında; ölüm, son bulma ve geri dönülmezlik kavramları henüz gelişmemiş olabilir.

Bebeklik döneminde ölüm kavramı yoktur fakat bakım verenin yokluğu hissedilir.

3-6 yaş döneminde çocuk ölüm kavramını geri dönülebilir, nihai olmayan bir şey olarak görür. Ölen kişiyi bulmaya çalışabilir, yakınlarının yas sürecinden yoğun şekilde etkilenir. Enürezis, enkoprezis, parma emme, sağ kalan ebeveyn ile uyumak isteme, sık ağlama, yeme düzenindeki değişiklik çocukluk çağındaki normal yas tepkilerinden bazılarıdır. 

Çocuklara kaybın ardından hayatında ne gibi değişiklikler olacağı açık şekilde ifade edilmeli, aile yakınlarının gündelik rutinlerindeki değişimler anlatılmalı ve çocuğun kaygısı azaltılmalıdır. Ayrıca bilişsel gelişim düzeyine göre çocukların soruları yanıtlanmalı, yanlış algıları düzeltilmeli ve duruma göre doğru yorumlar yapılmalıdır.”

GHA

20
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Pd. Selem Mercan’dan “Çocukluk çağında kayıp”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin