featured

Türkiye: İşsizlik oranı Şubat’ta %10,7’ye düştü

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye: İşsizlik oranı Şubat’ta %10,7’ye düştü
Türkiye’de Şubat ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %13,2 iken 2,5 puan azalarak %10,7 olarak gerçekleşti.

Türkiye’de Şubat ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %13,2 iken 2,5 puan azalarak %10,7 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay ile kıyaslandığında ise arındırılmış işsizlik oranının 0,5 puan gerilediği görülmektedir. Genç nüfusta işsizlik oranı %20,7 olurken; geniş tanımlı işsizlik ölçütü olan atıl işgücü oranı, önceki aya göre %22,9’dan %21,8’e geriledi.

 

Kıyaslanabilir dönemler olan Şubat 2021 – Şubat 2022’ye baktığımız zaman ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 2 puanlık artış olduğu görülmektedir. 2021’in benzer döneminde 31 milyon 794 bin kişi olan işgücü, Şubat 2022’de 33 milyon 585 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılım oranı ise %50,2’den %52,2’ye yükselmiştir. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 3 puan artarak %46,6 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise önceki aya göre 90 bin kişilik bir artış söz konusudur.

 

Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne ilişkin tamamlayıcı göstergeler, Şubat 2020 – Şubat 2022… Kaynak: TÜİK, Bloomberg

 

İşsizlik, ekonomideki yavaşlama belirtilerine rağmen genel beklentilerden daha iyi bir görüntü sergilemekte ve yılın ilk 2 ayında ekonomide sınırlı ölçüde bir yavaşlama olduğunu göstermektedir. İşsizlik oranında önceki aylarda genel yatay trend ise son aylarda daha çok işgücüne katılım oranındaki düşüş ve istihdam artışına bağlanabilecek bir olgu gibi görünüyor. İstihdam artışında ise özellikle sanayi tarafında ihracat eğilimlerinin de desteğiyle genişleme bölgesinde kalan faaliyet, öncü PMI verilerinin ve sektörel güven endekslerinin de gösterdiği üzere işe alımların devam etmesini sağladı. Önümüzdeki aylarda ise jeopolitik risklerin hem hammadde temini, hem de ihracat siparişleri üzerindeki olumsuz etkisi bu eğilimi yavaşlatabilir.

 

İkinci çeyrekten sonra ise mevsimsel faktörler devreye girecektir. Bu noktada da Rusya krizinin tarım ve turizm sektörleri üzerindeki etkisini gözlemlemek durumundayız. Gıda arzının azalmasına veya turizm potansiyelinin sınırlanmasına ilişkin riskler işsizlik oranının bir miktar artmasına neden olabilir. İlgili sektörlerin faaliyet potansiyelleri, işçi ihtiyacı ve buna bağlı olarak istihdam yaratma potansiyelleri işgücünün seyrinin bahar ve yaz aylarındaki durumunu belirleyecektir. Krizin hafiflemesi istihdamı olumlu etkileyecekken, savaş koşullarının devamı katkıyı sınırlayabilir.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye: İşsizlik oranı Şubat’ta %10,7’ye düştü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin