DİRENİŞİN VE UYANIŞIN SİMGESİ: IQBAL MASIH
GHA – Güncel Haber Ajansı | Dünya Çocuk Hakları Özel Dosya
Dünyanın en küçük işçi lideri olarak tarihe geçen Iqbal Masih, henüz 12 yaşında bir çocukken verdiği insanlık mücadelesiyle milyonlara ilham oldu. 1995 yılında Pakistan’da, çocuk işçiliğine karşı yürüttüğü mücadele nedeniyle suikastle katledilen Iqbal’in hikâyesi, yalnızca bir çocuğun değil; bütün bir insanlığın vicdan meselesi olarak hafızalara kazındı.
“SATILMIŞ BİR ÇOCUKTAN, DÜNYAYA İLHAM VEREN BİR LİDERE”
Pakistan’ın yoksul bölgelerinden Mudrike’de dünyaya gelen Iqbal Masih, daha 4 yaşındayken ailesi tarafından 600 rupi (yaklaşık 16 dolar) karşılığında halı dokuma fabrikasına satıldı. Haftada 7 gün, günde 14 saat çalıştırılan Masih, 10 yaşına geldiğinde hâlâ sadece 27 kilogramdı. Onun gibi yüzlerce çocuk, küçük elleri pahalı halılar dokuyabilsin diye sistematik olarak beslenmeden mahrum bırakılıyordu.
“KORKMAYIN, ARTIK ÖZGÜRSÜNÜZ”
Çocuk yaşta yasaları öğrenmeye başlayan Iqbal, çocuk işçiliğinin yasak olduğunu fark ettiğinde fabrikadan kaçtı. Ancak kaçışı kısa sürdü, polis tarafından tekrar fabrikaya götürüldü. İçeride yıllar boyunca korkuyla yaşayan arkadaşlarının sesini duymak isteyen Iqbal, BLLF (Bonded Labor Liberation Front) adlı örgütle iletişime geçti ve kurtuluşunun belgelerini bizzat fabrikaya götürdü.
Orada, özgürlüğe giden ilk adımı attı:
“Korkmayın. Her şeyi öğrendim. Benimle gelin. Sizler özgürsünüz.”
Bu çağrıyla birlikte 34 çocuk, Iqbal ile birlikte ilk kez güneşi gördü.
“BEDENİ KÜÇÜKTÜ AMA RUHU DEV GİBİYDİ”
Hapishaneye çevrilmiş fabrikalardan kurtulan Iqbal, çocuk emeğinin sömürülmesine karşı uluslararası bir mücadele figürü haline geldi. İsviçre, Amerika gibi ülkelerde çocuk hakları konusunda konuşmalar yaptı. Sahneye çıktığında hâlâ minik bir bedendi; ama söylediği sözler, hükümetleri bile titretecek kadar büyüktü.
“Eskiden ben patronlarımdan korkuyordum. Şimdi onlar benden korkuyor.”
SUİKASTLE KATLEDİLDİ AMA SÖZÜ HALA YAŞIYOR
Dünya onu konuşmaya başladığında, Iqbal 12 yaşındaydı. Aynı yıl, 1995’te, bir suikast sonucu öldürüldü. Ölümü örtbas edilmeye çalışıldı, ama sesi susturulamadı.
Onun hikâyesinden ilham alan Kanadalı çocuk hakları savunucusu Craig Kielburger, Iqbal’in anısını yaşatmak için Free The Children (Çocukları Özgür Bırak) Derneği’ni kurdu. Bugün bu girişim sayesinde dünyanın dört bir yanında 650’den fazla okul inşa edildi ve binlerce çocuk özgürlükle tanıştı.
IQBAL MASIH: BİR ÇOCUK, BİR DEV
Iqbal Masih yalnızca Pakistan’ın değil, dünyanın tüm ezilen çocuklarının sesi oldu.
12 yıllık yaşamı boyunca;
– Fabrika duvarlarını,
– Korkunun zincirlerini,
– Suskunluğun kalıplarını yıktı.
Bugün hâlâ onun sözleri ilham veriyor:
“Şimdi işler değişti. Eskiden ben patronlarımdan korkuyordum. Şimdi onlar benden korkuyor.”