featured

Ali Babacan: ″Konut finansmanı enstrümanları sermaye ve kredi olarak sunulacak″

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ABD, Japonya, Almanya ve İngiltere gibi gelişmiş ekonomilerde bulunan Konut Finansman Kurumu’nu Türkiye’de de kuracaklarını söyledi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ABD, Japonya, Almanya ve İngiltere gibi gelişmiş ekonomilerde bulunan Konut Finansman Kurumu’nu Türkiye’de de kuracaklarını söyledi. Kurum sayesinde yurt dışından Türkiye’ye doğrudan sermaye girişi sağlanacağını iddia eden Babacan, sistemin 6 ayda çalışacağını açıkladı.

Konut Finansman Kurumu (KFK) sisteminin işleyişini anlatan Babacan şunları söyledi:

 “Hem olmuş depremler için hem de Allah korusun olacak depremlerden önceki hazırlık için bu kadar büyük konut ihtiyacını ve bunun finansman ihtiyacını başka türlü karşılayamazsınız. Bunun yolu Konut Finansman Kurumu’dur. Tabii lüks konut, milyon dolarlık villalar, yalılar için değil. Bu kurum, orta direğin ve düşük gelirli insanların asgari konut ihtiyacını uygun şartlarda finanse edecek.”

“Konut Finansman Kurumu (KFK) Türkiye’de konut finansmanında çalışan bankaların ve diğer kuruluşların, konut finansmanı enstrümanlarını toplayacak” diyen Babacan, “Bunu standartlaştırılmış ürün olarak, yurt içindeki ve dışındaki yatırımcılara hem sermaye hem de kredi olarak sunacak. Diyelim ki 50-60 bankadan kullandırdığı krediyi alacak. Bunların hepsinin arkasında sağlam bir teminat, yani gayrimenkul var. Uluslararası ve iç piyasalarda rahatlıkla yatırımcıların güvenerek alacağı, standart, kolay anlaşılan, finansal enstrümanlar haline getirecek. Bu, finansmanın enstrümanı hareketi.” ifadelerini kullandı.

Finansal enstrümanların ihracıyla nakit girişi sağlanacağını ifade eden Babacan, “Bir de bunun karşısında nakit hareketi var. Nasıl? Kurum, varlığa dayalı menkul kıymet (konut) denilen standartlaştırılmış finansal enstrümanları ihraç edecek. Buraya standartlaştırılmış nakit girişi olacak. Bu nakit girişi de tekrar bankaların nakdini oluşturacak. Bu, kamunun öncülüğünde kurulan ama özel sermayeye açık bir kurum olacak. İsteyen bu kurumdan hisse de alabilecek. Çünkü böyle kurumların yaklaşık yüzde 10, yüzde 15, yüzde 20 mertebesinde bir çekirdek sermayeye ihtiyacı olur. Sadece krediyle dönmez. Çekirdek bir sermaye olur. Karşılığında da zaten gayrimenkul vardır.” şeklinde konuştu.

Bu kurumun kurulması ve çalışmaya başlamasının en fazla 6 ay olacağını belirten Babacan, şöyle devam etti:

“Bunu iyice anlatırsınız. Bunu Hazine dışında yapmak zorundasınız. Bu kurum, Hazine’den daha ucuza kaynak temin eder çünkü Hazine, açığa borçlanır. Bu kurumun arkasında gayrimenkul teminatı vardır. Dolayısıyla Hazine’den daha uygun şartlarda finansman imkanı sağlar. Sistem 6 ayda tıkır tıkır çalışmaya başlar.”

Amerika’da böyle 3 büyük kuruluşun, Japonya’da ise 1 tane kuruşun olduğunu söyleyen Babaca, “Almanya’da var. İngiltere’de var. Büyük ekonomilerin hepsinde var. Artık Türkiye’nin böyle bir kurumu kurması gerekiyor. Ben 27 yaşındayken Amerika’da bu tür kuruluşlara danışmanlık yapan şirkette çalışıyordum. Bu tür kuruluşlara akıl veriyorduk.” dedi.

Konut Finansman Kurumu kurulacağında borç değil, yatırım geleceğini ifade eden Babacan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Depremin de getirdiği zorlukları aşmak aynı zamanda döviz ihtiyacı demek. İnşaat yapıyorsunuz, en önemli girdi enerji ithal. Döviz lazım. İnşaat demiri kullanıyorsunuz; döviz. Çimento imalatının yaklaşık yarısı enerji. Yani döviz. Döviz kaynağı sadece kredi değil, sermaye olarak da girer. Konut Finansman Kurumu’na 1 ayda ne kadar sermaye varsa toplarsınız. Hiç mesele değil. Kredi falan değil. Sermaye, yani para.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ali Babacan: ″Konut finansmanı enstrümanları sermaye ve kredi olarak sunulacak″

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin