Asgari ücretin yükselişi

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Asgari ücretin yükselişi

TCMB, beklentilere paralel olarak politika faizini 100 baz puan indirerek % 14’e çekti ve önümüzdeki 3 ay indirim yapmayacağı sinyali verildi.

TCMB, beklentilere paralel olarak politika faizini 100 baz puan indirerek % 14’e çekti ve önümüzdeki 3 ay indirim yapmayacağı sinyali verildi.  USDTRY % 5.5 değer kaybederek günü 15.66’dan tamamlarken BIST100 Endeksi % 5.4 değer kazanarak günü 2278’den kapattı. Böylece güçlü Türk şirketleri sayesinde dolar bazında değer kaybetmemiş oldu. 24 hisse, günü % 9 üstünde getiri ile kapattı. TL bazında rekora bir de hisse ve Viopta işlem hacmi rekoru eklendi.

 

Net asgari ücret, beklentileri aşarak % 50 artırılarak 4253 TL oldu. Aslında brüt asgari ücret % 40 artarak 5004 TL oldu. Aradaki fark Devletin asgari ücretten aldığı vergiden vazgeçmesinin etkisi. Devlet bu verginin etkisini telafi etmek için evliye, çocukluya biraz daha fazla olacak şekilde Asgari geçim indirimi(AGİ) adında iade yapıyordu. Vergi kalınca AGİ de kaldırıldı. Devletin 6.5 milyon kişide bu vergiden vazgeçisinin yıllık maliyeti 17 milyar TL’ye ulaşacak.

 

Diğer taraftan işverenin maliyeti; sigorta primleri, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yemek, yol gibi diğer sosyal haklar eklendiğinde 7700₺’yi geçebiliyor. Dolayısıyla dünkü açıklama sonrasında işçiler memnuniyet ifade ederken işverenler farklı şeyler ifade etti. Yılsonu gelmeden (kıdem tazminatı için rakam artmadan) işten çıkarmaların yapılabileceği en dikkat çekenlerden biri.

 

Türkiye’de 2001 krizi yılında çalışanların % 55’i asgari ücretle çalışırken bu oran 2017’de %35’e gerilemişti. 2020’de %42’ye yükselen oranın yeni artışla beraber daha da yükselmesi beklenebilir. Dolayısıyla ortalama ücret seviyesi ile asgari ücret arasındaki fark daha da kapanacaktır. Asgari ücret, SGK ortalama maaş verilerine göre 2021’de ortalama ücretin % 80’i seviyesindeydi. Eğer, şimdi asgari ücret üstündekilerde vergi kalkmazsa bordroların asgari ücret olarak gösterilme ihtimalinin artacağı ve ortalama ücret ile daha yakınsayacağı ifade ediliyor.

 

FED’in şahin açıklamaları sonrasında piyasalar yola devam etmeye çalışsa da dün geri dönüş emareleri gözüktü. Nasdaq %2.5 düşerek dikkat çekti. Normalde bugün tepki vermesi lazım ama veremediği görülüyor. Asya piyasalarında da negatif hava var.

 

STRATEJI

BIST100 Ekim başında başladığı harekette tarihi rekorları yenileyen bir ralliyi sürdürüyor. TL’nin değersizleştiği süreçte endeksi taşıyan hisselerdeki artışla BIST 100 Endeksi 2300’e ulaştı.

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Asgari ücretin yükselişi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin