featured

Bakan Mahmut Özer: ″Bakanlığın tescil sayısı 8 bin 300’e ulaştı″

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakan Mahmut Özer: ″Bakanlığın tescil sayısı 8 bin 300’e ulaştı.″

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, OECD – Türkiye Mesleki Eğitim Konferansı’nda konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, OECD – Türkiye Mesleki Eğitim Konferansı’nda konuştu.

Bakan Özer’in konuşmasından satır başları şöyle:

“Mesleki eğitim de istikbal gelecek görmeye başladılar ve kariyerlerini ona göre planlamaya başladılar. Daha sonra özellikle mesleki eğitimdeki üretim kapasitesini arttırmaya başladık. Türkiye’de mesleki eğitimde döner sermaye kapsamında üretim yapılıyor. Üretimden hem öğrenciler hem de öğretmenlerimiz katkı payı alıyorlar. Tüm eğitim literatüründe sadece mesleki eğitim için değil diğer eğitimler için de anahtar olan yaparak öğrenme odaklı bir şekilde mesleki eğitimi tekrar dizayn etmek için üretim kapasitesini arttırdık. Ve meslek liseleri artık öğrencileri istihdam edilebilirlikle ilgili kazanacakları becerileri eğitim ortamlarında kazanmaya başladılar. Bu kapasiteyi arttırdıktan sonra hemen bunu fikri mülkiyet ile taçlandırmaya başladık. Baktık ki mesleki eğitimde gerçekten patent, faydalı model, marka tasarım kapasitesiyle ilgili çok önemli bir potansiyel var. Ve Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Türkiye’de 55 tane ARGE merkezi açtık. Milli Eğitim Bakanlığı temel eğitim ve orta öğrenimde yılda yaklaşık 3 tane fikri mülkiyet tescili alırken şu anda Milli Eğitim Bakanlığının tescil sayısı 8 bin 300’lere ulaştı ve bunlar ticarileşmeye başladı.

İkinci attığımız adım doğal mesleki eğitim dediğimiz aslında hep Almanya’ya referans gösterilen ama Türkiye’nin geçmişimde 100 yıllık ahilik kültüründe merkezini bulan o çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitiminin haftada 1 gün okulda 4 gün işletmede beceri eğitiminin yapıldığı eğitim türüne el attık. Çünkü bu eğitim türü özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin en fazla ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştirmekteydi.

25 Aralık 2021 tarihinde iki önemli kanun değişikliği yaptık. Bu kanun değişikliği ile daha öncesinde işveren üzerinde yük olan asgari ücretin 3’te biri yüzde 30’u öğrencilere verilen payı devlet olarak tamamen üzerimize aldık. Aynı zamanda 3 yılın sonunda kalfa olan gençlerimizi de o sertifikasyondaki değişikliğin karşılığı olan asgari ücretin yüzde 30’undan yüzde 50’sine çıkarttık.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bakan Mahmut Özer: ″Bakanlığın tescil sayısı 8 bin 300’e ulaştı″

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin