featured

Fahrettin Yokuş: “Çifçilerimize gübre kullanımında yüzde 50 destek verilmelidir”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fahrettin Yokuş: “Çifçilerimize gübre kullanımında yüzde 50 destek verilmelidir”

İYİ Parti Konya Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Fahrettin Yokuş, çiftçilerin yaşadığı sorun ve sıkıntıları TBMM’de gündemine taşıdı.

İYİ Parti Konya Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Fahrettin Yokuş, “Çiftçimiz, besicimiz eğer desteklenmezse ve onları kaderine terk ederseniz bu yıl başta ekmek olmak üzere gıda fiyatlarında fahiş artışlarla karşı karşıya kalacağımız” dedi.

İYİ Parti Konya Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Fahrettin Yokuş, çiftçilerin yaşadığı sorun ve sıkıntıları TBMM’de gündemine taşıdı.

Türkiye’de çiftçilerin can çekiştiğini dile getiren İYİ Parti Konya Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Fahrettin Yokuş, “Ülkemizin tarımı can çekişiyor. Çiftçilerimiz, besicilerimiz ekonomik sıkıntılar içerisinde bir çıkış yolu arıyorlar. İktidarın plansız tarım ve besicilik politikası nedeniyle Türkiye’yi ithalata bağımlı hale getirmiş durumda. Gübreye, tohuma ve hayvan yemlerine gelen zamlar, üretimi zorlaştırıyor. Çiftçilerimizin büyük bir kısmı üretime devam edemeyeceğini besicilerimiz ise hayvanlarını kesime gönderdiklerini söylüyor. 2022 yılı 2021 yılından daha zor geçecek. Hem çiftçilerimiz için hem de halkımız için” dedi.

ÇİFTÇİMİZİN KULLANACAĞI GÜBRE, YÜZDE 50 DESTEKLENMELİ

Yokuş sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Çiftçimiz, bahar ayından önce, gübre atımından evvel desteklenmelidir. Çiftçimiz, besicimiz eğer desteklenmezse ve onları kaderine terk ederseniz bu yıl başta ekmek olmak üzere gıda fiyatlarında fahiş artışlarla karşı karşıya kalacağımız aşikardır. Geçen yıl Ocak ayında üre gübresinin tonu 2.740 TL bugün 14.000 TL’yi geçti. Mazot geçen yıl 7 liraydı şuan 14 lira. Traktöre koyduğu mazota 2 kat zam gelen, kullandığı gübreye 5-6 kat zam gelen çiftçimiz toprağını nasıl eksin. Bugün Konya’da çiftçilerimizin Yüzde 80’i toprağın DAP gübresi atamadı. Önümüz bahar, çiftçimizin üre gübresi kullanması şart. Üre gübresinin tonu 14 bin lirayı aştı. Dönümüne 25 kg gübre atan çiftçimiz belki 10 kg dahi atamayacak. Gübre atamazsa ürün boy veremeyecek büyüyemeyecektir. Daha acısı bu süreçten sonra atılan CAN gübresi son 2 yıldır kullanılmıyor. Can gübresi atamadığınız üründen mahsül alamazsınız. Tabiri caizse tavuğa yem diye veremeyeceğiniz ürünü insanımızın önüne un olarak getireceksiniz. Yağışlar iyi başladı. Eğer çiftçimiz gübreyi de kullanabilirse verimli ürün alabilir. Gelin çiftçimizi destekleyelim. Tarım kanunu ile belirlenen Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde 1’i oranında tarım desteklenmeli kısmını uygulayalım. Çiftçilerimizin bu kapsamda devletten alacağı 2 Milyar TL’yi geçti. Bu destekleri vermediğiniz için çiftçimiz perişandır. Çin, Hindistan ABD gibi tarıma önem veren ülkelerde gübre fiyatları devlet tarafından süspanse ediliyor, belirleniyor. Bizde ise dolarla birlikte artıyor. Buna bir an önce dur demeliyiz. Acilen gübre fiyatlarının çiftçilere Yüzde 50 oranında destekleme şartıyla düzenlemesi gerekiyor. Çiftçilerimiz özellikle akaryakıt ve elektrik girdileri yüzünden daha da büyük mağduriyetler yaşayacaktır. Bu nedenle çiftçimizin üretimde kullandığı akaryakıt ve elektrik girdilerinin yarı yarıya desteklenmesi gerekir. Acilen çiftçilerimizin, besicilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri başta olmak üzere banka kredileri yeniden yapılandırılmalı, faizler silinmeli ve borç ödemeleri 3-4 yıla yayılmalıdır. Üreticilerimiz bağ, bahçe, traktör hacizlerinden kurtarılmalıdır.
2022 yılında Tarım Bağ-Kur primleri 1,668 TL olmuştur. Çiftçimizin bunu ödemesi mümkün değildir. Çiftçilerimizin acilen destekleme bekliyorlar.”

Hibya Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Fahrettin Yokuş: “Çifçilerimize gübre kullanımında yüzde 50 destek verilmelidir”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin