featured

Gamze Akkuş İlgezdi: “Siz engelledikçe onlar daha hür ve gür sesle okuyacaklar”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gamze Akkuş İlgezdi: “Siz engelledikçe onlar daha hür ve gür sesle okuyacaklar”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, ÇAPA’da başlayan ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin mezuniyet töreninde devam eden hekimlik andı sansürüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, ÇAPA’da başlayan ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin mezuniyet töreninde devam eden hekimlik andı sansürüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Akkuş İlgezdi, “Mezun olan genç doktorlarımıza, Dünya Tabipler Birliği Cenevre Bildirgesince belirlenmiş olan Hekimlik Andı yerine, evrensel hekimlik değerlerine aykırı ifadeler içeren farklı bir metnin okutulması kabul edilemez. İktidarın, mesleki değerleri yıpratma çabasına karşın genç doktorlarımız evrensel andı çok daha hür ve gür sesle okuyacaklardır” dedi.

İstanbul Tıp Fakültesi öğrencilerinin mezuniyet töreninde, evrensel hekimlik andına getirilen sansürün ardından şimdi ise Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin hekimlik andına sansür getirildi. Sansürlere rağmen andın, Dünya Tabipler Birliği Cenevre Bildirgesince belirlenmiş halini okuyan genç doktorlara CHP’nin Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’den destek geldi. Hekimlik andına sansür uygulamasının genç doktorlara, daha mesleğin başında büyük hayal kırıklığı yaşattığına değinen CHP’li Akkuş İlgezdi, şunları söyledi:

DÜNYACA GEÇERLİLİĞİ OLAN HEKİMLİK ANDI’NA MÜDAHALE

“Dünya Tabipler Birliği Cenevre Bildirgesince belirlenmiş olan, Türk Tabipleri Birliğinin de katkı verdiği ve onayladığı Hekimlik Andı üye 115 ülkenin onayı ile belirlenmiştir. Bu 115 ülke arasında ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Japonya gibi dünyanın bilimde en gelişmiş tüm ülkeleri de var. Dünya genelinde milyonlarca doktorun kabul edip okuduğu, 115 ülkenin onayladığı, bizim de Türk Tabipler Birliğince onayladığımız Hekimlik Andı’nı yıllar önce itiraz etmeyip şimdi neden değiştirmeye çalışıyoruz?”

AKP, SAĞLIĞA ZARARLIDIR

Evrensel Hekimlik Andı ile Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yönetimi tarafından yazılmış metni karşılaştıran Akkuş İlgezdi, “Son derece gereksiz olan bu sansür uygulamasıyla zaman kaybetmekteler. Bir hekimin ‘yaşamımı insan sağlığına adayacağıma…’ diye başladığı yemininden kim, neden korkar? Yani bu metin diyor ki; ben güncel tıp literatürünü reddediyorum. Hekimliği bile kendi çıkarlarınıza göre şekillendiriyorsunuz. Genç doktorlarımızın Hekimlik Andı’nı okumalarını engellemek için sahnenin ışıklarını kapatanlar, perdelerinin indirenler; bir de utanmadan kendi metinlerinin sonuna ‘hiçbir baskı altında kalmadan’ ibaresini iliştirmişler. AKP’nin insan sağlığına zararlı olduğunu biliyorduk da bitkisel hayatta olduğunu bilmiyorduk. Şüphesiz hekimler, sansürlerinize rağmen sizin baskınız altında kalmadan ant içip mesleklerini icra etmeye devam edecekler” diye konuştu.

HEKİMLİK ANDININ ASLI İLE DAYATILAN METNİ KARŞILAŞTIRDI

Selçuk Üniversitesi’nin hekimlik andına müdahale ederek evrensel hekimlik değerlerine aykırı ifadeler de kullanıldığına değinen Akkuş İlgezdi, “Namus, şeref, ağırbaşlılık, San’at gibi kelimeler eklenerek eski bir dil kullanılmış, hekimlik andı evrensellikten uzaklaştırılmıştır. Hekimlik Andı’nda yer alan; inanç, etnik köken, cinsiyet, toplumsal konum gibi özelliklerin hasta ile hekim arasına girmeyeceğini vurgulayan kısım çıkarılmıştır. Yani cinsiyet ayrımı mı yapılacak, bunu mu anlamalıyız? Hatta bu iş ‘kadın hastalara kadın hekim, erkek hastalara erkek hekim bakacak’ durumuna mı evrilecek?” dedi.

EVRENSEL METNE POLİTİK GÖRÜŞ DAMGASI

Hekimlik Andı’nın evrensel bir metin olduğunun altını çizen Akkuş İlgezdi, “Selçuk Üniversitesi yöneticilerince kaleme alınan metinde hekimlik mesleği ile hasta arasına görüş farklılıkları girmeyecek denilmiş ancak biz bu metinden yazan kişinin politik görüşünü anlıyoruz! Asıl metin evrensellikten uzaklaştırılmış ve politik görüşün belli edildiği bir metin haline dönüştürülmüştür. Böylesine anlamsız düzeltmelerle, genç doktorları mesleki değerlerden uzaklaştırmaya çalıştıklarının bilincindeyiz. Unutmasınlar ki ülke çapında dereceler yapmış çocuklarımıza bunu yutturacağını düşünenler, kendi akıllarıyla alay ediyorlar” diye konuştu.

METNE SADIK KALINMALI

CHP’li Akkuş İlgezdi, “Ayrımcılık yapmayan, sevgi ve saygıyı öncüleyen, deontolojiyi öğütleyen bu metni, neden başka bir metne çevirmeye ihtiyaç duyduğunuzu merak ediyoruz? Selçuk Üniversitesindeki “korsan” andı reddederek, tüm baskılara rağmen Dünya Tabipler Birliği Cenevre Bildirgesince belirlenmiş olan andı okuyan genç doktorlarımızla gurur duyuyorum. Hür ve gür bir sesle asıl metni okuyan doktorlarımızı tebrik ediyor, üniversite yönetimlerini Hekimlik Andı’na sadık kalmaya davet ediyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Hibya Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gamze Akkuş İlgezdi: “Siz engelledikçe onlar daha hür ve gür sesle okuyacaklar”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin