featured

Genel af çıkar mı güncel? Genel Aftan kimler yararlanır?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genel af çıkar mı güncel? Genel Aftan kimler yararlanır? 2024’te Genel af olur mu? Son yıllarda merakla beklenilen konulardan biri de Genel Af yasası. Mahkum ve mahkum yakınları genel af konusunu merak ediyor ve çeşitli araştırmalar yapıyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç genel af konusunda son durumu açıkladı. Peki Genel Af çıkacak mı? 2024 yılında Genel Af olur mu? Genel Af hangi suçları kapsıyor? Genel af için harekete geçilecek mi? İşte detaylar haberimizde…Kamuoyunda uzun süredir yer bulan genel af iddiaları 29 kim Cumhuriyet Bayramı’nda da hız kazanmıştı. Mahkumlar ve yakınları af yasası yasanının çıkıp çıkmadığı merak ediyordu. Peki, mahkumlara genel af çıktı mı? Çıkacak mı? Ne zaman çıkacak? 2024’te genel af çıkacak mı? İşte detaylar…

Cezaevlerinde yüzbinlerce mahkum gelecek affı beklerken cezaevlerinin yetersizliği de dikkat çekiyor. Koğuşlar tıka basa dolduğu için insanlar nefes alamayacak dereceye geldiğini söylüyor. Hafif suçlardan içerde olan binlerce mahkum ailesi zor durumda olduğunu belirterek, biran önce af çıkmasını istiyor. Bununla birlikte mahkum yakınları cezaevlerinin dolup taştığı ve hijyen ve sağlık açısından riskli bir durumda olduğunu söylüyor.

Kısmi af oldu
14 Temmuz’da TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yeni infaz düzenlemesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak 15 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle 31 Temmuz’a kadar cezaevinde bulunan bazı hükümlülere, kapalı cezaevinden açık cezaevine üç yıl erken geçme ve buradan da tahliye imkanı getirildi. Bu hükümlüler arasında insan öldürme, yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, dolandırıcılık, hırsızlık, yağma, rüşvet ve uyuşturucu suçlarından hüküm giyenler başta olmak üzere onlarca suçtan mahkûm olanlar yer alıyor. Kapalı cezaevinden açık cezaevine geçmek için ise bazı şartlar yer aldı.Genel af için harekete geçilecek mi?
AK Parti hükümetinin çeşitli dönemlerde ceza indirimi ve ya kısmı af şeklinde uyguladığı biliniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zaman zaman yaptığı ”Genel Affa Karşıyız” açıklamaları akıllara gelirken değişen hükümet politikaları genel affa bakış açısını değiştirmiş gibi gözüküyor. Genel af çıkar mı?
Adalet Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen büyük Maraş depremi, ardından yapılan genel seçim, adli ve idari tatil nedeniyle mecliste düzenli bir çalışma ortamı oluşmadığından, hükümetin 29 Ekim’de ilan edeceği genel af ile ilgili çalışmalar da tamamlanamadı. Mahkum yakınları ise bu yıl olmasa bile 2024 yılında genel af yasasının çıkmasını bekliyor. Bu konuda bazı suçların af kapsamı dışında bırakılarak böyle bir yasanın çıkması bekleniyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kısa süre içerisinde TBMM’ye sunulacak pakette cezaevinde mahkum olan tutuklular ile ilgili genel affın gündemde olmadığını dile getirdi. Bakan Tunç “Af ile ilgili bir husus gündemde değil” dedi.Genel Aftan hangi suçlar yararlanamaz?
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen kanun teklife göre; Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçirilen hükümlüler iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumlarına geçiş yapabilecek. Genel Aftan yararlanamayacak suçlar şöyle: Kasten öldürme suçları (TCK 81, 82, 83), İşkence suçu (TCK 94, 95), Eziyet suçu (TCK 96), Cinsel saldırı 2., Reşit olmayanla cinsel ilişki 2., Cinsel taciz (TCK 105), Devletin sırlarına karşı suçlar (TCK 326-339 arası).

Çocuklar için ise şöyle Genel Aftan yararlanamayacak suçlar şöyle: Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar (TCK 102-105 arası), Uyuşturucu suçları (TCK 188), Terör suçları (3713 sayılı yasa), Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar.Diğer suçlar; Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar (TCK 102/2, 103, 104/2-3), Uyuşturucu suçları (TCK 188), Terör suçları (3713 sayılı yasa).Yasalara göre hükümlü denetimli serbestlikten en fazla üç yıl süreyle yararlanabilir. 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan kadın hükümlüler, engellilik, ağır hastalık ve kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyenler. Denetimli serbestlikten en fazla dört yıl faydalanabilir. Ancak, ağır hastalık, engellilik veya kocama hali Adli Tıp Kurumundan (ATK) alınan veya Adalet Bakanlığınca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenip ATK’nin onayladığı bir raporla belgelemelidir.

/Filiz pelin

0
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Genel af çıkar mı güncel? Genel Aftan kimler yararlanır?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin