featured

Günün gelişmeleri

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günün gelişmeleri

 

Dün yurtiçinde  Mayıs ayına ait Sanayi Üretimi yıllık bazda % 40.7 artarken aylık bazda % 1.3 artış gösterdi


 

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde  Mayıs ayına ait Sanayi Üretimi yıllık bazda % 40.7 artarken aylık bazda % 1.3 artış gösterdi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2021 yılı Mayıs ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %33,4, imalat sanayi sektörü endeksi %42,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %20,9 arttı. Perakende Satışlar yıllık bazda % 27 artarken aylık bazda % 6.1 azalış gösterdi. Alt kalemlere baktığımızda dikkatimizi çeken noktada aylık bazda sermaye malı yatırımlardaki azalış bize doğrudan sermeye girişlerinin azaldığını gösterirken uzun vadeli kaynak girişi olması bakımından ekonomi açısından önümüzdeki döneme ilişkin olumsuz bir durum ortaya çıkarmakta. Ancak bu durumun geçici olup olmadığını önümüzdeki aylarda yakından takip edeceğiz. Ara malı kalemindeki artış ise ithalatın arttığını ve üretimin toparlandığını göstermesi bakımından önemli. Büyümenin şimdiden yıllık bazda %15 seviyesini aşacağı belli olurken bu yılı %20’nin üzerinde bir büyüme rakamı ile kapatabiliriz. Büyümenin tabana yayılmaması ve enflasyonda görülen sert yükseliş büyümenin gölgede kalmasını sağlıyor. Ayrıca kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla’da da bu büyümenin etkilerini görmememiz yoksullaştıran büyüme tanımıyla uyuşmakta. Dün BİST100 endeksi  dünü % 0,75 değer kaybederek günü 1.346,84 puandan tamamlarken işlem hacmi  11 milyar TL olarak gerçekleşti. Usd/Try’de sınırlı geri çekilme devam etti.

Bugün yurtiçinde gözler TCMB faiz kararında olacak. TCMB’nin faizleri % 19.00’da sabit bırakacağını düşünüyoruz. Dünya genelinde  gıda ve enerji  fiyatlarının enflasyonist baskılarına devam etmesi bazı mallarda  arzın darboğazının sürmesi ve kurum birikimli etkilerinin yanında ithal girdi maliyetlerinin yükselmesi yurtiçinde kısa vadede enflasyonda düşüşün değil yükselişin devam edeceğini gösterirken böyle bir ortamda TCMB sıkı para politikasını korumak ve enflasyonun üzerinde faiz söylemini getirebilmek adına faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmeyecektir. Fed’in tahvil alım programının azaltılmasını (tapering) tartıştığı bir ortamda sermaye akımları zaten yer değiştirecektir. Dolar ana vatanına geri dönerken gelişmekte olan ülkelerde para çıkışları hızlanacaktır. Türkiye’de bunun etkilerini  BİST100 üzerinde görmeye başladık. Dünya borsaları rekor kırarken BİST100’de satış baskısı artarak devam ediyor. Bu bağlamda kurlarda da önümüzdeki günlerde alış eğiliminin kuvvetlenmesi şaşırtıcı olamayacaktır. Bu yüzden hatta TCMB’nin faiz indirimini rafa kaldırdığını düşünmekteyiz.

ABD:  Dün ABD’de kritik enflasyon verileri açıklandı. Aylık bazda TÜFE beklentilerin üzerinde % 0,9 olarak açıklanırken, yıllık bazda TÜFE’de benzer şekilde beklentilerin üzerinde % 5,4 olarak gerçekleşti. Ağustos 2008’den bu yana ABD’de TÜFE en yüksek değere ulaştı. ABD’de aylık bazda Çekirdek TÜFE ise beklentilerin üzerinde % 0,9 olarak açıklanırken, yıllık bazda Çekirdek TÜFE benzer şekilde beklentilerin üzerinde % 4,5 olarak gerçekleşti. ABD’de Çekirdek TÜFE Kasım 1991’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. ABD’de enflasyonda sapmaların üzerine çıkıldığı bir dönem yaşıyoruz. Biz bu enflasyondaki yükselişin geçici değil kalıcı olacağını ancak % 2- % 2.5 bandına oturma ihtimalini yüksek görüyoruz. Fed % 2’nin üzerinde bir enflasyon görülmesi halinde para politikasında değişikliğe hazır olduğunu söylemişti. Beyaz Saray ise piyasaları yatıştırıcı söylemlerine devam ederken tedarik zincirlerindeki aksaklıkların beslediği yüksek enflasyonun yatışmasını beklediklerini  ifade etti.  Taperingin 28 Temmuz’daki Fed faiz toplantısında veya Eylül’deki toplantısında açıklamasını beklediğimizi bir kez daha vurgulayalım. Bu noktada bir sürprizde Yeni Zelanda Merkez Bankası’ndan geldi ve parasal teşviklerin azaltılacağını belirtti. Yeni Zelanda Merkez Bankası  Geniş Ölçekli Varlık Alım Programı başlığı altında yapılan varlık alımlarının durdurulacağını söyledi. Ülkelerin tek tek para basmayı bıraktığı bir döneme başlamış olduk. Bunun yansımalarını yükselen ABD 10 yıllık tahvil faizi güçlenen dolar ve riskli varlıklardan kaçış olarak değerlendirebiliriz. Bu durumda Fed tapering söylemine başladığında riskli  varlıklar kabul edilen borsalarda da satışlar hızlanacaktır. Altın fiyatlarında düşüş beklentimizi de devam ettiriyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükseldiği bir ortamda altın satış baskısını artıracaktır. Şu an için altın fiyatlarının zaman doldurduğunu söyleyebiliriz. Dün ABD 10 yıllık tahvil  faizlerinde yükseliş sürerken bugün % 1.41 seviyelerinde işlem görmekte. ABD borsaları ise enflasyon endişelerinin ağır basması nedeniyle günü satıcılı tamamladı.

Bugün ABD’de ÜFE aylık bazda % 0.6 beklenirken yıllık bazda ÜFE’nin % 6.8’e yükselmesi tahmin ediliyor. Aylık bazda Çekirdek ÜFE’deki beklenti  % 0.5 iken yıllık bazda çekirdek ÜFE’deki beklenti ise % 5.1 seviyesinde oluşmakta. Dün gelen TÜFE verilerinin ardından bugünde ABD’de ÜFE’de artış beklenmekte. Ancak bu yükselişler konusunda bugün Fed Başkanı Powell’ın ne diyeceğini merak ediyoruz. Powell bugün Washington DC’de Meclis Finansal Hizmetler Komitesi huzurunda Altı Aylık Para Politikası Raporu hakkında ifade verecek. Burada yapacağı konuşma sonrası piyasalarda volatilitenin hızlanmasını bekliyoruz. Özellikle tapering konusunda kullanacağı kelimler fiyatlamalarda belirleyici olacaktır. Bugün ABD’de ayrıca Enerji Bilgi İdaresi tarafından ham petrol stokları ve  Bej Kitap raporu açıklanacak.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, para politikasını vaktinden önce sıkılaştırma yönünde geçmişte yapılan hataların tekrarlanmayacağını söylerken Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Mario Centeno, ECB’nin gelecek hafta yapılacak toplantıda ileri dönük yönlendirmesini güncellerken enflasyon konusunda manevra alanı olduğunu göstermesi
gerektiğini ifade etti. Eur/Usd paritesi ABD’de enflasyonun beklenen daha çok yükselmesi ile dolar endeksinin değer kazancına paralel düşerken  Eur/Try’de düşüşün hızlandığını izledik. Avrupa borsaları da küresel piyasalara benzer şekilde enflasyon endişeleri ile dünü satıcılı tamamladı.

Bugün Euro Bölgesi’nde aylık bazda sanayi üretim verisinin % 0.3 azalması bekleniyor.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1337 seviyesinin altında önce 1329 ve arkasından 1308 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1351 direncinin kırılması halinde önce 1360 ve arkasından 1374 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1497 seviyesinin kırılması halinde önce 1489 ve arkasından 1507 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1478 desteğinin altında önce 1468 ve arkasından 1453 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.6275 seviyesinin kırılması halinde önce 8.5880 ve arkasından 8.5420 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.6650 direncinin üzerinde önce 8.6925 ve arkasından 8.7475 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1804 seviyesinin altında önce 1797 ve arkasından 1791 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1816 direncinin kırılması halinde önce 1825 ve arkasından 1843 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#AVISA AVİVASA –Şirket payları 2 Ağustos’tan itibaren AGESA kodu ile Borsa’da işlem görmeye başlayacak.

#ALBRK ALBARAKA TÜRK – Albaraka Portföy’ün kayıtlı sermaye tavanının 29 milyon TL’den 45 milyon TL’ye yükseltildiği açıklandı.

#BFREN BOSCH FREN – Şirketin fabrikasının 2021 yılı yaz döneminde faaliyetlerine kısmen ara vermeyeceği açıklandı.

#EKGYO EMLAK KONUT – İstanbul Beykoz’daki Düşler Vadisi Projesi kapsamında 624 adet konut kullanımlı bağımsız bölüme ait Yapı Ruhsatlarının alındığı açıklandı.

#GEDZA GEDİZ AMBALAJ – Gediz Belediyesi kuruluşu olan ve mülkiyeti Gediz Termal’e ait 853 m 2 ’ve 778 m 2’ lik 2 adet arsanın 2,9 milyon TL bedelle bedel ile açık artırma sonucunda satın alındığı açıklandı.

#KRVGD KERVAN GIDA – Şirket tarafından Polonya’daki ZPC Otmuchow ve PWC Odra şirketlerinin çoğunluk paylarının devrinin tamamlanması sonrasında 2021 yılı beklentilerini revize edildiği açıklandı.

#KGYO KORAY GMYO – Pandemi sonucunda faaliyet hacminde önemli ölçüde düşüş yaşanması nedeniyle geçici olarak kira indirimine karar verildiği açıklandı.

#MERIT MERİT TURİZM – PÖİP’te işlem gören şirket paylarının Ana Pazar’da işlem görebilmesi için Borsa’ya başvuru yapıldığı açıklandı.

#BIOEN BİOTREND ÇEVRE VE ENERJİ – Haziran ayında 2019 yılına göre iç hat yolcu sayısı %9 azalışla 1,21 milyona, yolcu doluluk oranı 12,0 puan azalışla %80,8’e geriledi. Dış hat yolcu sayısı %57 azalışla 0,57 milyona yolcu doluluk oranı 14,4 puan azalışla %70,4’e geriledi. Toplam yolcu sayısı ise %33 azalışla 1,78 milyona, yolcu doluluk oranı 11,5 puan azalışla %77,1’e geriledi. Ocak – Haziran döneminde 2019 yılına göre iç hat yolcu sayısı %38 azalışla 4,84 milyona, yolcu doluluk oranı ise 12,5 puan azalışla %74,3’e geriledi. Dış hat yolcu sayısı %66 azalışla 2,23 milyona, yolcu doluluk oranı ise 16,7 puan azalışla %65,6’ya geriledi. Toplam yolcu sayısı ise %51 azalışla 7,07 milyona ve yolcu doluluk oranı da 12,8 puan azalışla %74,3’e geriledi.

#GENIL GEN İLAÇ – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 28 – 30 Temmuz tarihleri arasında toplanacak.

#KARYE KARTAL ENERJİ – Şirket payları Cuma günü Borsa’da işlem görmeye başlayacak.

#PSDTC PERGAMON DIŞ TİCARET – Şirketin sahip olduğu Onaylanmış Kişi Statü Belgesi’nin yenilendiği açıklandı.

#ARCLK ARÇELİK – Şirket paylarının geri alınması kapsamında 430.000 adet pay 32,11 TL fiyattan geri alındı.

#KRVGD KERVAN GIDA – Şirket paylarının geri alınması kapsamında 15.000 adet pay 16,34 – 16,41 TL fiyat aralığından geri alındı

#MANAS.HE MANAS ENERJİ YÖNETİMİ – Şirket payları Borsa’da Satış Yöntemi ile bugün halka arz edilecek.

#KCHOL KOÇ HOLDİNG – Şirket paylarının geri alınması kapsamında 100.000 adet pay 19,53 – 19,58 TL fiyat aralığından geri alındı.

#SISE ŞİŞECAM – Şirket paylarının geri alınması kapsamında 575.000 adet pay 7,55 – 7,59 TL fiyat aralığından geri alındı.

Kaynak Acar Menkul

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Günün gelişmeleri

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin