featured

Günün gelişmeleri

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi günü % 1.85 değer kazanarak 1.575,67 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 25,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

TÜRKİYE: Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi günü % 1.85 değer kazanarak 1.575,67 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 25,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 7,60 ile ulaştırma olurken, tek gerileyen ise % 0,44 ile metal, ana sanayi oldu. Usd/Try ise yükselişine devam ederken bu sabah 9.72 seviyesinden işlem görmekte. Dün TCMB tarafından açıklanan menkul kıymet istatistiklerine baktığımızda 28 Ekim haftasında yabancılar 24.4 milyar dolar giriş yaparken tahvilden ise 58.1 milyar dolar çıkış gerçekleştirmiş oldu. Aynı dönemde yabancılar ters repodan 12 milyon dolar şirket borçlanma senetlerinden de 1.9 milyon dolar çıkış kaydetti. TCMB Ekim ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu yayımladı. Ekim ayında yıllık enflasyonun gıda ve temel mal dışındaki gruplarda yükseliş kaydettiğini, bu artışa en belirgin katkının ise enerji ve tütün ürünlerinden geldiğini bildirdi. Bunu oldukça önemli görüyoruz. Çünkü bu bize henüz kur geçişkenliğinin temel mal grupları ve gıda fiyatları üzerinde etkili olmadığını bundan sonraki aylarda etkisini artırması ile birlikte enflasyonda yükselişin devam edeceğini göstermekte.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin. BİST100 endeksi rekora koşarken küresel borsalara paralel hareket etmeye devam ediyor. ABD’den gelecek verilerin borsalar üzerindeki etkisi yurtiçine de aynen yansıyacaktır diye düşünüyoruz. Bu yüzden gözümüz yurtdışında olacak. Usd/Try’de yükseliş beklentimiz devam ediyor.

ABD: Dün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları beklentilerin altında 269 bin olarak gerçekleşirken beklentiler haftalık işsizlik başvurularının 273 bin geleceği şeklindeydi. Böylelikle haftalık işsizlik başvuruları pandemi sonrası en düşük seviyeye gelirken ABD’de istihdamda toparlanmanın hızla devam ettiği görülmekte. Dün dolar endeksinde yükseliş görülürken ABD 10 yıllık tahvil faizinde düşüş devam etti ve bu sabah itibariyle tahvil faizinin % 1.53 seviyesinde işlem gördüğünü izliyoruz. Fed’in tapering kararı sonrası henüz piyasada hareketlilik görülmese de yatırımcıların taperinge önem vermesi gerektiğini ve yakın zamanda güçlü dolar piyasasına hazırlanması gerektiğinin altını çiziyoruz. Tapering etkisi öyle 2-3 günde yaşanacak bir gelişme değil. Etkisi başladığında aylarca sürecektir. Bu noktada güçlü dolar ve güçlü tahvil faizi söylemimizi koruyoruz. ABD borsaları da taperingten şu an için etkilenmeyerek rekor kırmaya devam ediyor. Bunun sürdürülemez bir durum olduğunu ifade edelim öncelikle. Dün ABD endekslerinin hepsi rekor kırmasının ardından bir miktar geri çekilerek günü karışık kapattı. ABD Temsilciler Meclisi’nin Başkan Joe Biden’in 1.75’lik trilyon dolarlık sosyal harcama ve iklim değişikliği yasa tasarısı ile partiler üstü olarak hazırlanan altyapı yatırım yasa tasarısını bugün oylaması bekleniyor.

Bugün ABD’de gözler tarımdışı istihdam verisinde olacak. Tarım dışı istihdamın 455K açıklanması beklenirken işsizlik oranının ise % 4.8’den % 4.7’ye geri çekilmesi beklenmekte. Fed Eylül projeksiyonlarında işsizlik oranını % 4.8 olarak belirlemişti. Eğer işsizlikte aşağı yönlü yapı devam edecekse ABD’de istihdam beklenilenden çok hızlı toparlıyor demek olacak ki bunun önümüzdeki aylarda devam edip etmeyeceği çok önemli. İstihdamda toparlanma hızlı sürecekse Fed 15 milyar dolarlık tahvil alım kesintisini artırmak isteyebilir. Ancak şu an sadece gelişmeleri takip edeceğiz. Ayrıca son aylarda artan enflasyonun ücretler üzerinde etkisi devam ederken bu durum enflasyonun daha da artmasına neden olacaktır. Aylık ortalama saatlik kazançlarda beklenti % 0.4’te oluşurken yıllık ortalama saatlik kazançların % 4.9 geleceği tahmin edilmekte. Verilerin pozitif olması halinde dolar küresel bazda güçlenecekken parite, altın ve borsalarda düşüş gerçekleşebilir. Verilerin beklentilerin altında kalması halinde ise dolar küresel bazda zayıflayabilecekken parite, altın ve borsalarda yükseliş devam edebilir.

EURO BÖLGESİ: Dün Euro Bölgesi’nde büyümenin öncü göstergelerinden hizmetler PMI verisi beklentilerin altında 54.6 olarak açıklanırken Mayıs 2021’den bu yana en düşük veri olarak kaydedildi. Veride son 3 aydır azalmaya devam ediyor. Bu bize büyüme hızının yavaşladığını göstermekte. Dün açıklanan ÜFE aylık bazda beklentilerin üzerinde % 2.7 olarak açıklanırken yıllık ÜFE’de de artış devam etti ve beklentilerin üzerinde % 16.0’ya ulaşmış oldu. Kayıtların tutulmaya başlandığı süreçten itibaren en yüksek değere ulaşması Avrupa’da da enflasyonun kalıcı hale geldiğini ve kısa zaman sonra Avrupa Merkez Bankası’nın bunu kabul ederek buna göre adım atacağını göstermekte.  Eur/Usd paritesinde satış baskısı sürüyor ve bu eğilimin devamını bekliyoruz. Eur/Try kurunda ise düşüşler alış fırsatı yaratmaya devam ediyor. Avrupa borsaları da son dönemde küresel borsalardan etkilenerek yükselişine devam ederken orda da taperingin etkilerine dikkat edilmesi gerektiği uyarısını hatırlatıyoruz.

Bugün Euro Bölgesi’nde perakende satışların aylık bazda % 0.2 açıklanması beklenirken gözler ABD’den gelecek verilerde olacak.

BİST100:

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1562 seviyesinin altında önce 1545 ve arkasından 1530 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1582 direncinin kırılması halinde önce 1589 ve arkasından 1601 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP:

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1743 seviyesinin kırılması halinde önce 1753 ve arkasından 1766 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1721 desteğinin altında önce 1711 ve arkasından 1698 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY:

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 9.6330 seviyesinin kırılması halinde önce 9.6000 ve arkasından 9.5500 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 9.7455 direncinin üzerinde önce 9.7775 ve arkasından 9.8500 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN:

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1783 seviyesinin altında önce 1771 ve arkasından 1760 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1800 direncinin kırılması halinde önce 1810 ve arkasından 1834 direnci test edilebilir.

 

ŞİRKET HABERLERİ

#AKSA AKSA – 1 yatırımcı tarafından 2013 yılı Genel Kurul gündemine ilişkin bazı kararların iptali istemiyle açılan davanın bir sonraki duruşmasının 24 Şubat’ta olacağı açıklandı.

#ARDYZ ARD YAZILIM – Şirketin merkez adresinin değiştirilmesine, eski merkez adresinde yazılım geliştirme faaliyetlerinin devam ettirilmesine, Şirketin yeni merkez adresi için Bakanlığa Ar-Ge merkezi başvurusunda bulunmasına karar verildiği açıklandı.

#BAKAB BAK AMBALAJ – Şirketin Bakanlığı gerçekleştirdiği müracaat kapsamında tevsi ve modernizasyon cinsi yatırımlarda kullanılmak üzere 2024 yılına kadar geçerli 65 milyon TL’lik Yatırım Teşvik Belgesi’nin onaylandığı açıklandı.

#BOBET BOĞAZİÇİ BETON – Halka arzdan elde edilen fonun 20,8 milyon TL’sinin yatırım finansmanı ve araç/makine alımında, 103,8 milyon TL’sinin işletme sermayesi güçlendirilmesinde, 173,0 milyon TL’sinin ise finansal borç ödemelerinde kullanıldığı açıklandı.

#DOHOL DOĞAN HOLDİNG – 2 yatırımcı tarafından Şirket bünyesinde birleşen Doğan Yayın Holding ‘nin 2014 yılında gerçekleştirilen Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında, bir maddenin görüşülerek onaylanan birleşme kararı ile ilgili olarak görülmekte olan tazminat davasının 10 Mart’a ertelendiği açıklandı.

#DOKTA DÖKTAŞ – Borsa tarafından payları PÖİP işlem gören şirketin Pazartesi gününden itibaren paylarının Alt Pazar’da işlem göreceği açıklandı.

#ERBOS ERBOSAN – Borsa tarafından şirket paylarına 3 Aralık’a kadar açığa satış ve kredili işlem yasağı getirildi.

#EKGYO EMLAK KONUT – İstanbul Çekmeköy’deki 54 adet bağımsız bölüme ait Yapı Ruhsatlarının alındığı açıklandı. 1. oturumu yapılan Ankara Çankaya Çayyolu 2. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesinin 2. Oturumunun yapıldığı açıklandı.

#ETILR ETİLER GIDA – Şirketin sermayesinin %38,96’sını temsil eden toplam 15.584.053 adet payın Mehmet Hilmi Soylu ve İzzettin Kaplan tarafından devralınması ile pay başına 5,33 TL üzerinden gönüllü pay alım teklifinde bulunulmasına ilişkin olarak hazırlanan pay alım teklifi bilgi formunun SPK tarafından olumlu karşılandığı açıklandı.

#GESAN GİRİŞİM ELEKTRİK – Şirketin %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji ile Türk müteahhitlik firması arasında Semerkant Kültür Merkezi Orta Gerilim Elektrik Aksamları’nın tedariki için 1,3 milyon dolarlık sözleşme imzalandığı açıklandı.

#HDFGS HEDEF GİRİŞİM – 1 yatırımcı tarafından 2020 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı iptali kapsamında açılan davanın 22 Aralık’a ertelendiği açıklandı.

#ITTFH İTTİFAK HOLDİNG – Şirket ile Burgan Bank arasında düzenlenen ve sona eren 11,0 milyon TL ana para tutarındaki Vefa hakkı tesisi protokolünün süresinin 30 Kasım’a uzatıldığı açıklandı.

#KONTR KONTROLMATİK – Şirketin iştiraki Plan S Uydu ve Uzay Teknolojileri’nin geliştirdiği IoT test uyduları için, 2022 yılında 3 adet uydunun yörüngeye gönderilmesine yönelik anlaşma imzalandığı açıklandı.

#ARASE DOĞU ARAS ENERJİ – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler bugün toplanacak.

#ULSFA ULUSAL FAKTORİNG – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler bugün toplanacak.

#Elite Naturel’ in 12.000.000 adet payının pay başına 16,30 TL fiyattan halka arzına SPK tarafından onay verildi.

#İşbir Sentetik’ in 31.020.000 adet payının pay başına 11,85 TL fiyattan halka arzına SPK tarafından onay verildi.

Kaynak Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Günün gelişmeleri

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin