Hasılat yüzde 15 artacak

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarımda üretimi artırmak için atılacak adımla işlenmeyen araziler, 3. kişilere kiraya verilecek. Modelin göçü önleyip hasılatı yüzde 15 artırması bekleniyor.

hasılatyuzde15atacakBaşbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin tarımda hasılatı artırmaya yönelik işlenmeyen arazilerin 3. kişilere kiraya verilmesi çalışmalarının başlayacağını açıklaması sektörde hareketlilik yarattı.Türkiye Ziraatçiler Derneği Genel Sekreteri Hüseyin Demirtaş, yüksek girdi maliyetleri yüzünden köydeki arazisini terk edip kente göç edenler için gelir kaynağı yaratacak modelin yeni göçlerin de önüne geçeceğini söyledi. Demirtaş, “15 yılda 2 milyon 700 bin kişi köyden kente göç etti. Devletin teşviklerle başlattığı hamle bu modelle yeni göçlerin önüne geçer” dedi.

EKENE DESTEK VERİLSİN
Köylünün ekemediği toprağını halihazırda traktör sahiplerine ya da o köyün varlıklı ailelerine kiraya verdiğini belirten Demirtaş, “Bunun bir düzen içinde yapılacak olması önemli” diye konuştu. Yurtdışında arazi kiralanmasıyla ilgili olarak da Demirtaş, “Bu çokuluslu şirketlerin işine yarayacak bir karar” diye konuştu. Eskişehir Meyve Sebze Üreticileri Derneği Başkanı Yıldıran Kılıç ise halihazırda arazi sahiplerinin uyguladığı kiralama yönetiminin tüm yurda yayılması durumunda hasılatın ve hasadın artacağını söyledi. Teşvikin ekene değil arazi sahibine verildiğini belirten Kılıç, “Çiftçi hem ektiği araziye kira ödüyor hem de teşvikten yararlanamıyor. Teşvkin tarlayı ekene verilmesi gerekiyor” dedi. Türkiye‘de 1990-2015 döneminde işlenen tarım alanları, uzun ömürlü bitki alanları dahil 4 milyon hektar azalmayla 27.9 milyon hektardan 23.9 milyon hektara geriledi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar ise, “Devlet tarafından yapılacak kiralamalarda toprağın sahibinin haklarının korunması gözetilmeli” dedi.

8 MİLYAR LİRALIK KATKI SAĞLAR
Her yıl 4.1 milyon hektar tarım alanının nadasa bırakıldığını ve miras yoluyla bölünmelerden dolayı işlenmediğini vurgulayan Şemsi Bayraktar, “Bu alanların tarıma kazandırılması ile üretimde en az yüzde 10-15’ler civarında bir artış olur. Hasılaya katkısı da yıllık 5.5-8 milyar doları bulur” diye konuştu. Yurtdışından arazi kiralanmasının Türk firmalarının tarımsal üretimlerinin artmasını, gelir elde etmelerini, ihracat yapmalarını ve kâr paylarını Türkiye’ye aktarmalarını sağlayacağın vurgulayan Bayraktar, “Yurtdışından yapılacak kiralama ile ülke içine girecek ucuz maliyetli ürünün iç piyasayı bozmaması oldukça önemli” dedi.

TARSİM Sudan’dan 780 bin hektar arazi kiraladı. Bu araziye yönelik bir şirket kurulacak. O şirket de araziyi Türkiye’den gidecek özel firmalara kiralayacak.

126 ülke küresel tarım arazilerine yönelik ticaret yapıyor. 41 ülke başka ülkelerde toprak kiraladı, 62 ülke ise topraklarını ikinci bir ülkeye kiraya verdi veya sattı.

İngiltere çoğunluğu Afrika kıtasında olmak üzere 4,4 milyon hektar, ABD 3.7 milyon hektar, Çin 3.4 milyon hektar arazi kiraladı ya da satın aldı.

Kongo Cumhuriyeti 8.1 milyon, Endonezya 7.1 milyon, Filipinler 5.2 milyon, Sudan 4.7 milyon hektar tarım alanını kiraya verdi veya sattı.

Dünya Bankası raporuna göre, bu arazilerin yüzde 21’i ihracata yönelik ürün yetiştirmek, yüzde 21’i ise biyoyakıt elde etmek için kullanılıyor.

2000’den bu yana 227 milyon hektarı aşkın arazi, yabancı ülkeler ve yabancı şirketler tarafından satın alınmış ya da kiralanmış durumda.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hasılat yüzde 15 artacak

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin