featured
  1. Haberler
  2. Güncel
  3. İRAN’DA PATLAMA 103 CAN KAYBI, 211 YARALI

İRAN’DA PATLAMA 103 CAN KAYBI, 211 YARALI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İRAN’DA PATLAMA..103 CAN KAYBI. 211 YARALI İran’da Kasım Süleymani’nin mezarı yakınında iki patlama: En az 103 kişi hayatını kaybetti, ülkede yarın ulusal yas ilan edildi..bbc/Güncel haber/ İran’da Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesinin dördüncü yılında, Süleymani’nin mezarı yakınında düzenlenen tören sırasında art arda iki patlama meydana geldi.
İran Devlet Televizyonu, Süleymani’nin mezarının bulunduğu Kirman vilayetinde meydana gelen patlamalarda en az 103 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Patlamalar sonucu 211 kişi yaralandı.
Ülkede Perşembe günü ulusal yas ilan edildi. İran Devlet Televizyonu, “Kirman’daki terör olayının ardından, hükümet yarın için ülke çapında ulusal yas ilan etti” duyurusunu yaptı.Kirman Vali Yardımcısı patlamaları “terör saldırısı” olarak niteledi.
İran Devlet Televizyonu, İran Kızılayı’nın yaralılara müdahale ettiği görüntüleri de paylaştı.
Sehab el-Zaman Camii yakınında art arda iki patlama duyulduğu aktarıldı.
İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, yaptığı açıklamada patlamalara “sert bir yanıt” verileceğini söyledi.
Hamaney, “İran’ın şeytani ve suça bulaşmış düşmanları yine bir felakete neden oldu ve Kirman’da çok sayıda insanın şehit olmasına yol açtı. Allah’ın izniyle bu felaketin bedeli büyük olacak” dedi.
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin 4 Ocak Perşembe günü Türkiye’ye gerçekleştirmesi beklenen ziyareti patlamaların üzerine iptal edildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada “ABD’nin saldırılarda hiçbir şekilde dahli olmadığını, İsrail’in de bir payı olduğuna inanmak için hiçbir neden olmadığını” aktardı.”Çantadaki patlayıcılar uzaktan kumanda ile imha edildi”
Kirman vilayeti acil yardım ekipleri, patlamaların bombadan kaynaklandığını söyledi.
Yerel yetkililer, patlayıcılarla dolu iki çantanın mezarlık girişi yakınında uzaktan kumanda ile patlatıldığını bildirdi.
BBC Farsça Servisi’ne göre Kirman Belediye Başkanı Said Şerbaf, patlamaların 10 dakika arayla gerçekleştiğini aktardı.
Isna haber ajansına konuşan bir görgü tanığı, “Tam mezarlığa doğru yürüdüğümüz sırada bir araba aniden arkamızda durdu ve bombanın bulunduğu bir çöp kutusu patladı. Sadece patlamaların sesini duyduk ve düşen insanları gördük” dedi.Erdoğan: Dost ve kardeş İran halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, X hesabından yaptığı açıklamada, “İran’ın Kirman eyaletinde gerçekleştirilen menfur terör saldırılarından derin üzüntü duyduk. Saldırılarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Dost ve kardeş İran halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum” dedi.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı da başsağlığı mesajı yayımladı. Bakanlığın açıklamasında, “İran’ın Kirman şehrinde düzenlenen terör eylemi sonucunda çok sayıda can kaybı ve yaralanma meydana geldiği üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu menfur terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyor; dost ve kardeş İran halkına ve hükümetine başsağlığı, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz” denildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e yazdığı başsağlığı mektubunda, “Mezarlığı ziyaret eden barışçıl insanları öldürmek zalimliği ve alaycılığı açısından şoke edici” dedi.
Mezarlık ve cami çevresi Süleymani’nin öldürülmesinin dördüncü yılı nedeniyle kalabalıktı.
Yetkililer kalabalık nedeniyle yaralıların hastaneye ulaştırılmasında güçlük yaşandığını açıkladı.
Kasım Süleymani, 3 Ocak 2020’de Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD güçlerince düzenlenen hava saldırısında öldürülmüştü.
İran’ın Orta Doğu politikasının mimarı olarak görülen Süleymani, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’den sonra ülkenin en güçlü insanı olarak görülüyordu.

2
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İRAN’DA PATLAMA 103 CAN KAYBI, 211 YARALI
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin