featured

İsrail, ABD’nin itirazına rağmen Batı Şeria’da 5 binden fazla yeni konutun inşasına onay verdi

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail, Amerika Birleşik Devletleri’nin eleştirilerine rağmen işgal altındaki Batı Şeria’da Yahudi yerleşimlerinde 5 binden fazla yeni konut inşaatına onay verdi.

İsrail hükümeti işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan Yahudi yerleşimlerinde 5 binden fazla yeni konutun inşasını öngören planı onayladı. 

İsrail basını, Yahudi yerleşimlerindeki inşaatları denetleyen Savunma Bakanlığı planlama komitesinden 5 bin 700 yeni konut yapımı için izin çıktığını aktardı. 

Bu karar, Amerika Birleşik Devletleri’nin İsrail’in yerleşim politikalarına yönelik eleştirilerinin arttığı bir dönemde alındı ve işgal altındaki topraklarda şiddetin yoğunlaştığı bir dönemde Filistinlilerle olan gerilimi de tırmandırdı.

Yapımına izin verilen konutların planlama aşamasında olduğu belirtilirken inşaatların ne zaman başlayacağına dair bilgi verilmedi. 

Uluslararası toplum bu yerleşim birimi inşaatlarını gayrimeşru olarak görüyor. Bugün işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 700 binden fazla İsrailli yaşıyor. 

Batı Şeria’dan Filistinli yetkili Wassel Abu Yousef konuya ilişkin, “Netanyahu hükümeti Filistin halkına karşı saldırganlığını ve açık savaşını sürdürüyor. İşgal altındaki tüm Filistin topraklarındaki tüm yerleşimci sömürgeciliğinin gayrimeşru ve yasa dışı olduğunu teyit ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Yerleşim karşıtı bir sivil toplum kuruluşu olan Peace Now, İsrail’in bu yıl 13 binden fazla yerleşim birimi için onay verdiğini açıkladı. Bu sayı, 2022 yılının tamamında onaylanan konut sayısının neredeyse üç katı ve 2012 yılından bu yana bir yılda onaylanan en yüksek konut sayısı. 

ABD’de Başkan Joe Biden yönetimi İsrail’in yerleşim politikalarına yönelik eleştirilerinde giderek daha açık sözlü olmaya başladı. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail yanlısı lobi grubu AIPAC’e yaptığı bir konuşmada yerleşimleri “aranılan umudun önünde bir engel” olarak nitelendirdi.

ABD en son Batı Şeria’daki bilim ve teknoloji araştırma projeleri için İsrail kurumlarına fon aktarmayacağını açıkladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İsrail, ABD’nin itirazına rağmen Batı Şeria’da 5 binden fazla yeni konutun inşasına onay verdi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin