featured

İsrail Savunma Bakanı’nın görevden alınması, İsrail sokaklarını karıştırdı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Netanyahu’nun Savunma Bakanı’nı görevden alması İsrail sokaklarını karıştırdı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun tartışmalı yargı düzenlemesinin durdurulması çağrısında bulunan Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı görevden almasının ardından protestoların dozu daha da yükseldi. İsrail’in eski başbakanlarından Naftali Bennett, yaşanan siyasi kriz için, “İsrail büyük tehlike altında” yorumunu yaptı.

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sınırlandıran, yargının hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını duyurmuş, Binyamin Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin yargının bazı yetkilerini Meclis’e devretmeye yönelik hamleleri Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.

Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un taraflara ‘iç savaş’ uyarısı yaparak sunduğu alternatif tasarı da iktidar tarafından reddedilmişti.

İsrail ordusunda savaş pilotları, denizaltı subayları, siber güvenlik uzmanları, özel kuvvetler gibi birimlere bağlı binlerce yedek asker, hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesini uygulaması durumunda görevlerine devam etmeyeceklerini veya eğitimlere katılmayacaklarını açıklamıştı, İsrail’de iç ve dış istihbarat teşkilatları, diğer güvenlik kurumlarının çalışanları da yaptıkları açıklamalarla hükümetin yargı düzenlemelerine karşı itirazlarını duyurmuştu.

Devam eden tartışma ve tepkilere rağmen ‘yargı reformu ‘kapsamındaki ‘başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran’ yasa tasarısı 23 Mart’ta Meclis’ten geçmişti.

Netanyahu, Savunma Bakanı Gallant’ı görevden aldı

İsrail hükümeti basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı görevden aldığı belirtildi.

Gallant’ın yerine kimin atandığı veya başka detay paylaşılmadı.

Savunma Bakanı yargı düzenlemesinin durdurulması çağrısı yapmıştı

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkede siyasi krize ve kitlesel protestolara yol açan tartışmalı yargı düzenlemesinin durdurulması için hükümete çağrı yapmıştı.

Savunma Bakanı, “Ülke içindeki ayrılık, İsrail ordusuna ve savunma teşkilatına derinlemesine nüfuz etti. Bu, İsrail’in güvenliğine yönelik açık ve büyük bir tehdittir. Buna izin vermeyeceğim” demişti.

“İsrail büyük bir tehlike altında”

İsrail’in eski başbakanlarından Naftali Bennett, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, tartışmalı yargı düzenlemesinin yarattığı siyasi kriz için, “İsrail, Yom Kippur Savaşı’ndan bu yana hiç olmadığı kadar büyük bir tehlike altında” yorumunu yaptı.

Belediye başkanları açlık grevine başlıyor

Yediot Ahronot gazetesinin aktardığına göre ülkenin orta kesimlerdeki Herzliya ve Kfar Saba kentleri ile Zikhron Ya’akov ilçesi belediye başkanları yayımladıkları ortak bildiride Netanyahu’nun ofisinin önünde açlık grevine başlayacaklarını açıkladı.

‘İsrail’in sürüklendiği felaket ve büyük krizin durdurulması’ talebinde bulunacaklarını belirten ortak bildiride belediye başkanları İsrail halkının birliği, selameti ve devlet güvenliğinin zarar görmesine engel olunmasını istedi.

Belediye başkanları hükümete tartışmalı yargı reformu adımını durdurması ve muhalefetle müzakereleri başlatması çağrısı yaptı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İsrail Savunma Bakanı’nın görevden alınması, İsrail sokaklarını karıştırdı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin