featured

NATO, bölgesel durumu ve dünya güvenliğini tehdit ediyor

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NATO, bölgesel durumu ve dünya güvenliğini tehdit ediyor

ABD liderliğindeki NATO, Ukrayna krizinin başlatıcısı ve en büyük destekçisi olarak geçen 20 yılda doğuya doğru genişlemeye devam ederek sonunda Rusya-Ukrayna çatışmasının ortaya çıkmasına  yol açtı.

ABD liderliğindeki NATO, Ukrayna krizinin başlatıcısı ve en büyük destekçisi olarak geçen 20 yılda doğuya doğru genişlemeye devam ederek sonunda Rusya-Ukrayna çatışmasının ortaya çıkmasına  yol açtı. Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmanın tırmanmasından sonra, NATO, doğuya doğru genişlemenin zararlarını düşünmek yerine bölgesel ve küresel güvenliği ciddi şekilde tehdit eden askeri çatışmayı kışkırtmayı sürdürmektedir.

Soğuk Savaş’ın bir mirası olan NATO, 1999’dan bu yana ABD’nin öncülüğünde beş kez doğuya doğru genişledi. NATO’nun üye sayısı 16’dan 30’a çıktı ve Rusya sınırına kadar uzandı.

Rus tarafı, NATO’nun sözünü tutmayarak tekrar tekrar doğuya doğru genişlemesinin, Rusya-Ukrayna çatışmasına yol açan birincil faktör olduğuna inanmaktadır.

Diğer yandan NATO eski taktiklerini tekrarlayarak Finlandiya ve İsveç’i örgüte katılmaya ikna etmeye çalıştı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 3 Nisan’da yaptığı konuşmada Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmak için başvuru sunması halinde NATO’nun bunu hızlı bir şekilde kabul edeceğini duyurdu. Rusya ile komşu olan Finlandiya NATO’ya katılırsa, NATO’nun etki alanı doğrudan Rusya’nın kuzeybatı sınırına uzanacak.

Diğer yandan, NATO gerilimi abartarak örgütün doğu kanadındaki sınır bölgelerinde kalıcı askeri konuşlandırma yapma planını açıkladı. NATO’nun seçenekleri arasında Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya gibi Doğu Avrupa ülkelerinin Rusya’ya karşı çıkan “başlıca güçler” haline getirilmesinin yer aldığı öğrenildi.

Ayrıca Rusya-Ukrayna müzakereleri sürerken NATO da Ukrayna’ya tanklar da dahil olmak üzere ağır silah ve teçhizat sağlamaya başladı. Bunun gerçek niyeti de dış dünyanın sorgulanmasına uğradı.

NATO, bölgesel durumu ve dünya güvenliğini tehdit ediyor_fororder_Nato1

Alman Federal Meclisi İklim ve Enerji Komitesi Başkanı Klaus Ernst, “Ukrayna’ya silah gönderme savaşın dönüm noktası olmayacak, sadece savaşı uzatacaktır.” diye konuştu.

NATO, bölgesel durumu ve dünya güvenliğini tehdit ediyor_fororder_Nato2

Amerikalı araştırmacı gazeteci Benjamin Norton, ABD ve NATO’nun Ukrayna’yı müzakereye çağırmak yerine krizi tırmandırdığını, çükün savaşın kısa sürede bitmesini istemediklerini dile getirdi.

Kamuoyunda NATO’nun kendisinin Rusya-Ukrayna çatışmasındaki rolü, bölgesel ve dünya güvenliğini tehdit edenin kim olduğu üzerinde düşünmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
NATO, bölgesel durumu ve dünya güvenliğini tehdit ediyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin