featured

Nikol Paşinyan: “Ermenistan’ın güvenlik için yalnızca Rusya’ya bağlı olması stratejik bir hata”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya’nın Ukrayna savaşı nedeniyle istese bile Ermenistan’ın güvenlik ihtiyaçlarını karşılayamayacağını söyledi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Moskova’yı Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan’ın saldırganlığına karşı ülkesinin güvenliğini koruyamamakla suçladı. Paşinyan, güvenlik açısından yalnızca Rusya’ya bağlı olma politikasının stratejik bir hata olduğunu söyledi.

İtalyan La Repubblica gazetesine konuşan Paşinyan, “Ermenistan’ın güvenlik mimarisi, silah ve mühimmat tedariki de dâhil olmak üzere yüzde 99,999 oranında Rusya’ya bağlıydı.” dedi.

Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’nın kendisinin de silah, cephane ve mühimmata ihtiyacı olduğunu ve bu durumda Moskova’nın istese bile Ermenistan’ın güvenlik ihtiyaçlarını karşılayamayacağının anlaşılabilir olduğunu belirten Paşinyan “Bu örnek bize güvenlik konularında tek bir ortağa bağımlı olmanın stratejik bir hata olduğunu göstermeli.” dedi.

Rusya’nın ülkesini yeterince Rus yanlısı olarak görmediğini öne süren Paşinyan, bu nedenle Erivan’ın güvenlik düzenlemelerini çeşitlendirmeye çalıştığını dile getirdi. Paşinyan bu sözlerle, Amerika Birleşik Devletleri ile olan bağlarına ve bölgedeki diğer ülkelerle daha yakın ilişkiler kurma çabalarına açık bir gönderme yaptı.

Paşinyan ayrıca, Rusya’nın geniş anlamda Güney Kafkasya bölgesindeki rolünü azaltma sürecinde olduğuna inandığını da kaydetti. 

Paşinyan, mart ayında yaptığı bir açıklamada “Bölgedeki güvenlik sisteminin işlemediğini gördüğümüz için Batılı ortaklarımızla güvenlik konularını görüşmeye başladık.” diyerek, ülkesinin Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden çıkabileceği tehditinde bulunmuştu.

Moskova’nın Ermenistan’la Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü kapsamında savunma anlaşması ve ülkede bir askeri üssü bulunuyor.

Moskova’dan henüz yorum gelmedi

Paşinyan’ın sözleri, “Rusya’nın çıkarlarını korumada yetersiz kaldığına dair ülke içindeki küskünlüğü” ortaya koydu.

Daha önce bu tür eleştiriler karşısında eylemlerini savunan ve Ukrayna yüzünden dış politikasında öncelikleri azalttığına dair fikirleri reddeden Moskova’dan henüz bir yorum gelmedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Nikol Paşinyan: “Ermenistan’ın güvenlik için yalnızca Rusya’ya bağlı olması stratejik bir hata”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin