featured

Sanayi Üretim Endeksi yıllık %14,4, aylık bazda %1,6 arttı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanayi Üretim Endeksi yıllık %14,4, aylık bazda %1,6 arttı

Aralık ayında düzeltilmiş sanayi üretimi beklentilerin üstünde yıllık %14,4 oranında yükseliş kaydetti.

Aralık ayında düzeltilmiş sanayi üretimi beklentilerin üstünde yıllık %14,4 oranında yükseliş kaydetti. Aylık bazda değişim ise Aralık ayında Kasım ayına kıyasla %3,1 yukarı yönlü oldu.

Sanayinin alt sektörlerine bakıldığında Aralık ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %1,5 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi %16,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %6,0 arttı.

Aylık bazda ise madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %3,4 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi %1,9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %0,6 arttı.

Aralık ayında sanayi tarafında güçlü toparlanma ivmesinin devam ettiği görülüyor. 2020 yılı Mart ayında coronavirüs pandemisi ile dip seviyeleri gören endeks, sonrasındaki para ve maliye politikalarına ek olarak normalleşme adımları ile yukarı yönlünü seyrini hızla devam ettiriyor. Kur tarafındaki yükseliş, küresel çapta devam eden tedarik sıkıntısı sonrasında hammadde fiyatlarındaki artış ve enerji maliyetlerindeki yükseliş ile birlikte omicron varyantı kaynaklı gelişmeler göz önüne alındığında önümüzdeki aylarda sanayi üretimi verisi dikkatle takip edilecek. Ayrıca Ocak ayında İran’ın teknik arıza nedeniyle gaz arzını durdurması, gaz sıkıntısı nedeniyle OSB’lere elektrik verilmeyerek şirketlerin üretimlerini durdurup / kısıtlamasıyla Ocak ayında Sanayi Üretiminde baskı hissedileceğini düşünüyoruz. Bir sonraki Sanayi Üretim Endeksi verisi 11 Mart 2022 tarihinde TÜİK tarafından açıklanacak.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sanayi Üretim Endeksi yıllık %14,4, aylık bazda %1,6 arttı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin