TC Merkez Bankası faiz kararı öncesi beklenti raporu

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TC Merkez Bankası faiz kararı öncesi beklenti raporu
13.07.2021 Çarşamba (Yarın) TCMB faiz kararını açıklayacak. Piyasa beklentileri Merkez Bankası’nın faizleri %19.00 seviyesinde tutması yönünde.

13.07.2021 Çarşamba (Yarın) TCMB faiz kararını açıklayacak. Piyasa beklentileri Merkez Bankası’nın faizleri %19.00 seviyesinde tutması yönünde. Acar Menkul Değerler olarak bizimde tahminimiz TCMB’nin bu ay faizleri sabit bırakması yönünde olacaktır. Faizlerde herhangi bir indirim beklemediğimizi de notlarımız arasına ekleyelim. Peki Merkez Bankası faizleri sabit bırakmasının piyasaya yansıma nasıl olacaktır ?

Öncelikle küresel piyasaların enflasyon kasırgası ile karşı karşıya kalması yurtiçindeki risklerin yanında yurtdışındaki riskleri de bu dönemde ön plana çıkartmakta. Bugün ABD’den gelecek enflasyon verileri sonrası piyasanın nasıl bir yol izleyeceğini de yakından takip edeceğiz. Her ne kadar yurtiçine odaklanılsa da aslında dünyanın gözü Fed’in ne zaman tahvil alım programını azaltacağına (tapering) çevrilmiş durumda. Biz ya 28 Temmuz’da ya da Eylül ayında Fed’in tapering yapacağını düşünüyoruz. Ayrıca enflasyondaki yapıya baktığımızda düşüşler elbet görülecektir ama dünyanın tahminlerin üzerinde kalıcılık oluşturacak bir enflasyonla karşı karşıya olduğunu vurgulayalım. Navlun fiyatlarının İngiltere’ye 3 katı, Çin’e 6 katı arttığı bir dönemde, inşaat maliyetlerinde yıllık % 40’lık bir artış, ham petrol ve doğal gazda % 181.45, kok rafine ve petrol ürünlerinde % 123,80, ana metallerde % 100, kimyasal ve kimyasal ürünlerde % 50.05, kauçuk ve plastik ürünlerde %42.74’lük bir artışın yaşandığı dönemde yurtiçinde enflasyonda yükseliş devam edecektir.

Dünya genelinde artan gıda enflasyonu ve emtia fiyatlarının enflasyonda yukarı yönlü etkileri devam ediyor. Bunun yanında kurun birikimli etkilerinin devam ettiğini ve TÜFE-ÜFE arasındaki makasın giderek açılmasının ilerde TÜFE’yi yukarı çekeceğini düşündüğümüzde enflasyonda bir süre daha yukarı eğilim devam edecektir. Faizlerin sabit bırakılması reel faizlerimizi aşağıya çekecektir. Ancak şu anda benzerlerimize göre tek reel faiz veren ülke olmamız diğer risklerin dengelenmesini sağlamakta. Yine de özellikle diğer sayfada göreceğiniz grafikte eski TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınması sonrası 22 Mart’ta kur tarafında gelişmekte olan ülkelerden ayrışarak ciddi bir güven problemi oluşmaya devam ediyor. Yılbaşından bu yana benzerlerimize baktığımızda Türk Lirası’nın, dolara karşı tek kaybeden para birimi olması piyasalarda acilen güvenin sağlanması gerektiğine işaret ediyor. Çünkü bundan sonra dünya genelinde doların değer kazanacağı bir süreç bizi beklerken bu durum kurlarda tarihi zirveleri borsada düşüşlerin devam edeceği anlamını taşımakta.

FAİZ SABİT BIRAKILIRSA KUR KISA VADEDE STABİL KALMAYA DEVAM EDEBİLİR.
25 BAZ PUAN ARTIRILIRSA  USD/TRY’DE SINIRLI GERİ ÇEKİLMELER GÖRÜLEBİLİR.  USD/TRY’DE 8.00-8.60 BANDINA HAREKET ETME İHTİMALİ YÜKSEK
50 BAZ PUAN ARTIRILIRSA USD/TRY’NİN 7.20 SEVİYESİNE DOĞRU DÜŞME İHTİMALİ YÜKSEK
25 BAZ PUAN İNDİRİLİRSE USD/TRY’DE YENİ TARİHİ ZİRVELERLE BİRKLİKTE 9.50’LARA YÜKSELEN BİR KUR HAREKETİ GÖRÜLEBİLİR

 

USD/TRY

USD/TRY’de yukarı yönlü yapı devam ederken orta vadede 7.20 kısa vadede 8.00 seviyesinin üstünde kaldığımız sürece alış baskısının sürmesi beklenebilir. Kısa vadede önemli direnç bölgemiz ise 9.51 seviyesi olacaktır.

Yukarıda ilk etapta 8.8000 seviyesinin üstünde tutunması halinde önce 9.0750 ve arkasından 9.5180 bölgesine doğru ilerlemeler görülebilir.

Aşağıda ise kritik olarak gördüğümüz 8.5800 seviyesinin kırılması halinde önce 8.3000 ve arkasından 8.0000 desteğine doğru geri çekilmeler yaşanabilir.

BİST100

Teknik olarak BİST100 endeksinde 1416 seviyesi kırılmadığı sürece satış baskısının devam ettiğinin altını çizelim. Endekste 1258-1200 bandı ise ana destek bölgesi olarak gözükmekte.

Teknik olarak baktığımızda endekste 1381 seviyesinin üzerinde tutunması halinde önce 1416 ve arkasından 1466 direncine doğru alış bakısı görülebilir.

Aşağıda ise endeksin hala satış baskısı altında olduğunu vurgulamakla birlikte 1309 desteğinin altında önce 1258 ve arkasından 1200 seviyesine doğru düşüşler yaşanabilir.

Kaynak Acar Menkul

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TC Merkez Bankası faiz kararı öncesi beklenti raporu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin