Türkiye’den 90 ülkeye sitrik asit ihracatı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Adana’da bulunan mısır nişastasından sitrik asit üretimi yaparak, 90 ülkeye ihracat yapan Tezkim Tarımsal Kimya üretim tesislerini ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, mısırdan sitrik asit üretip, 90 ülkeye ihracat yapan Tezkim Tarımsal Kimya fabrikasını ziyaret etti. Tarımsal üretimin daha katma değerli hale gelmesinin önemine değinen Bakan Varank “Eskiden tamamını yurtdışından ithal ettiğimiz sitrik asidi artık kendimiz üretip, ihraç ediyoruz” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Adana’da bulunan mısır nişastasından sitrik asit üretimi yaparak, 90 ülkeye ihracat yapan Tezkim Tarımsal Kimya üretim tesislerini ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.
Her alanda kullaniliyor
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin daha önce tamamını ithal ettiği sitrik asidin Türkiye’de üretiliyor olmasından büyük mutluluk duyduğunu belirten Bakan Varank, gıdadan temizlik ürünlerine kadar her alanda ihtiyaç duyulan bu ürünün Türkiye’de üretilmesinin stratejik olarak çok önemli olduğuna vurgu yaptı.
Yilda 54 bin ton üretim
Bakan Varank, Tezkim Tarımsal Kimya fabrikasının Türkiye açısından stratejik üretim yapan tesislerden bir tanesi olduğunu kaydederek, “TEZKİM’in sitrik asit fabrikasında bulunuyoruz. Bu fabrikanın resmi açılışını Sayın Cumhurbaşkanımız gerçekleştirmişti. Burası, yılda 54 bin ton sitrik asit üretebilen bir tesis.” diye konuştu.
100 bin ton hedefi
Sitrik asidin; gıdadan temizlik ürünlerine kadar vatandaşların kullandığı bütün ürünlerin içerisinde bulunduğunu belirten Varank, “O ürünlerin uzun ömürlü olmasını ya da çevresel şartlardan en az şekilde etkilenmesini sağlayan bir hammadde. Bundan önce tamamını yurtdışından ithal ettiğimiz sitrik asidi artık Adana’mızda, TEZKİM’in bu tesislerinde üretebiliyoruz. Şu anda 54 bin ton olan kapasitelerini inşallah 100 bin tona çıkaracaklar.” ifadelerini kullandı.
TEZKİM’in hali hazırda ciddi bir ihracat potansiyeli olduğuna işaret eden Varank, “Bu ihracatı artırmış olacaklar. Tabii bu tesislerin ve bu yatırımların Türkiye’de yapıldığını görmek bizi mutlu ediyor.” dedi.
Yatirim, istihdam, üretim ve ihracat
Bakan Varank, “Türkiye’de biliyorsunuz, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bir mottoyla hareket etmeye çalışıyoruz. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat. İşte, TEZKİM’in bu tesisi de aslında bu dört şartı da sağlayan, Türkiye’de üretilmeyen, katma değerli sitrik asidi üreten bir tesis. Tabii bu tip yatırımların önünü açmaya devam etmek istiyoruz.” diye konuştu.
Stratejik konumda
TEZKİM’in özellikle gıda sanayinde çok önemli bir tesis olduğunu kaydeden Varank, “Gıda sanayi gittikçe daha stratejik konuma gelen bir sanayi olmaya başladı. Tüm dünyada gıda ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Biz gerek bunun gibi tesisler, gerek biyoteknoloji alanında bakanlık olarak desteklerimizi vermeye devam edeceğiz. Müteşebbislerimiz de inşallah yatırımlarıyla Türkiye’yi kalkındırmaya devam edecekler.” şeklinde konuştu.
Ar-Ge ve akil teri
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de, “Mısır gibi bitkiden o kadar çok ürün elde edebilir hale geldik ki bu konularda yapılan AR-GE faaliyetleri, akıl teri ve bu çalışmalar sonucunda bu noktalara geldik. Bu sitrik asit tesisi de aslında bunlardan bir tanesi. Ülke olarak bu ürünleri burada üretiyor olmak, ithalat yerine kendimizin üretiyor olmasını çok değerli buluyorum.” ifadelerini kullandı.
Çok sayida istihdam
Fabrikada çok sayıda gencin istihdam edildiğini anlatan Kirişci, “Onlar akıl teri döküyorlar. Tekrar tebrik ediyorum kendilerini. İnşallah kapasite artırımıyla birlikte yine dünya ile rekabet edebilecek az sayıdaki tesislerden ve işletmelerden birisi olacak.” dedi.
Tam kapasite üretim
TEZKİM Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tezcan, 90 ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek, “Amerika’dan Brezilya’ya kadar ihracatımız var. Şu an üretimimizin yüzde 40’i ihracat, yüzde 60’ı iç piyasa. Ürünümüze çok büyük talepler var. O yüzden yüzde 100 kapasite artırma kararı aldık. Zaten tesisi kurduğumuzda aşağı yukarı yüzde 100 büyüyecek şekilde, geniş tutmuştuk oturum alanlarını. Şimdi kapasite artırımı başladı. 2023’ün son çeyreğinde devreye almayı düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Hibya Haber Ajansı