featured

Vahap SEÇER: “MERSİN GELECEĞE DAİR İSTİKBAL VADEDEN BİR YER”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BAŞKAN SEÇER, MTSO BAŞKANI VE ÜYELERİNDEN OLUŞAN İŞ İNSANLARI HEYETİYLE MOLDOVA’DA TEMASLARDA BULUNDU

Vahap SEÇER: “MERSİN GELECEĞE DAİR İSTİKBAL VADEDEN BİR YER”

“BUGÜNE KADAR GELİŞEN İKİLİ İLİŞKİLERİN, BUNDAN SONRA ÇOK DAHA HIZLI BİR ŞEKİLDE MESAFE ALACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Başkan Seçer, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, MTSO Yönetim Kurulu Üyeleri ile Meclis üyelerinden oluşan Mersin Heyeti, Moldova’da bir dizi temaslarda bulundu. Mersin Heyeti’nin Moldova temasları resmi ziyaretlerle başladı ve ikinci gününde Moldova-Türkiye İş Forumu ile devam etti.

Moldova-Türkiye İş Forumu’nda konuşan ve Moldova’nın Türkiye için stratejik bir koridor hüviyetini taşıdığından söz eden Başkan Seçer, “Şu anda yeni bölge koşullarında Moldova, Türkiye için stratejik bir koridor hüviyetini taşıyor. Ben Mersin Moldova arasındaki ihracat ithalat rakamlarına da baktım. Toplam Türkiye ihracatının yaklaşık 2.4’ü, 2 buçuğu 24 milyon dolar gibi küçük bir hacim. Zaten biz bu potansiyeli artırmak için buradayız” dedi.

Mersin’in dinamik bir yer olduğunun vurgusunu da yapan Başkan Seçer,  “Mersin, geleceğe dair çok istikbal vadeden bir yer. Mersin’i takip etmenizi istiyorum. Çok önemli imkanlar var” diye konuştu. İnsanların birbirleriyle iletişiminin sağlandığı ve kültürlerin buluşturulduğu takdirde dünya barışına çok önemli katkı yapılabileceğinden söz eden Başkan Seçer, “Bu aslında bir anlamda paradan, ekonomiden de önemli. Belki de birbirini tamamlayan 2 unsur. Ne kadar refah, ne kadar ekonomi o kadar barış, o kadar huzur ortamı. Tabi ki bu tip ilişkilerin, birçok konuda bize katkı sunacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

MERSİN

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol ve MTSO Yönetim Kurulu Üyeleri ile Meclis üyelerinden oluşan Mersin Heyeti, Moldova’da bir dizi temaslarda bulundu.

Moldova temasları resmi ziyaretler ile başladı

Türkiye-Moldova İş Forumu’na katılmak üzere Moldova’ya giden Mersin Heyeti, Forum öncesinde Mersin ile Moldova arasındaki ticaretin artırılması adına resmi ziyaretler yaptı.  Moldova’da bir dizi temasta bulunan Mersin Heyeti ilk olarak Başbakan Yardımcısı Dışişleri ve AB Entegrasyonu Bakanı Nicu Popescu ile bir araya geldi. Türkiye’nin Moldova Büyükelçisi Gürol Sökmensüer de görüşmeye eşlik etti. Mersin Heyeti’nin ikinci durağı ise Moldova Hükümet Binası oldu. Moldova Ekonomi Bakanı Sergei Gaibu, İmar ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Vaceslav Şipitca ve Yatırım Ajansı Genel Müdürü Stelian Manic’le bir araya gelen heyet, Moldova’nın yatırım imkanları ve ülke ekonomisi hakkında bilgi aldı. Ticaret Müşaviri Elif Durakoğlu da Mersin Heyeti’ne eşlik etti. Mersin Heyeti ziyaretlerinde Mersin ve Moldova arasındaki ekonomik, sosyal, kültürel ilişkilerin artırılmasını arzu ettiklerini vurguladı.

 

Mersin Heyeti, 2. gün Moldova-Türkiye İş Forumu’na katıldı

Mersin Heyeti, Moldova ziyaretlerinin 2. gününde ise Moldova-Türkiye İş Forumu’na katıldı. Moldova Yatırım Ajansı Genel Müdürü Stelian Manic’in sunduğu forumun açılış konuşmalarını Ekonomi Bakanı Sergiu Gaibu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ile Türkiye Cumhuriyeti Moldova Cumhuriyeti Büyükelçisi Gürol Sökmensüer yaptı.

Seçer: “Moldova, Türkiye için stratejik bir koridor hüviyetini taşıyor”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer yaptığı konuşmada, “Biz buraya Türkiye’nin Güney ucundan, Akdeniz’in kıyısından geldik. Yıllar önce bizim bölgemizde, Orta Doğu’da meydana gelen çatışma ortamı Mersin’e ne sağladıysa, o bölgeye ne sağladıysa, ticaret imkânı açısından, uluslararası ticaret boyutu açısından ne sağladıysa, bugün Ukrayna-Rusya Savaşı’nın yarattığı yeni şartlar da Moldova’yı bizim Mersin’in geldiği noktaya getirdi. Biliyorsunuz kentimizdeki liman, Türkiye’nin en büyük limanlarının başında geliyor ve Doğu Akdeniz çanağının, o bölgenin dünyaya açılan kapısı. Sadece Mersin Limanı’ndan Türkiye’de üretilip tüm dünyaya pazarlanan ürünler ya da dünyanın birçok ülkesinden Türkiye’ye gelen ürünlerin elleçlendiği ya da ulaşıma konulduğu bir liman değil. Aynı zamanda transit ticaret anlamında muazzam bir şekilde potansiyeli olan bir liman konumunda. Yani dünyanın her yerinden ürünler Mersin Limanı’na gelir, oradan Orta Doğu’ya, başta Kuzey Irak olmak üzere bütün Irak bölgesine, Suriye’ye, hatta Kafkaslar’a, İran, Azerbaycan, Gürcistan, o bölgelere kadar karayolu koridoru vasıtasıyla ulaşır. Şimdi Moldova’nın da durumu bu” dedi.

Moldova’nın Türkiye için stratejik bir koridor hüviyetini taşıdığından söz eden Başkan Seçer, “Şu anda yeni bölge koşullarında Moldova Türkiye için stratejik bir koridor hüviyetini taşıyor. Ben Mersin Moldova arasındaki ihracat ithalat rakamlarına da baktım. Toplam Türkiye ihracatının yaklaşık 2.4’ü, 2 buçuğu yani 24 milyon dolar gibi küçük bir hacim. Zaten biz bu potansiyeli artırmak için buradayız, neler yapabiliriz diye. Bizim Ukrayna ile Rusya ile o bölge ile daha büyük boyutta ticaretimiz var. Özellikle biz bu bölgeden çok önemli tarım ürünleri alıyoruz. Bir numaralı yağlı tohum tedarik ettiğimiz bölgelerin başında bu bölgeler geliyor. Bizim Türkiye’de çok önemli yağlı tohum açığı var. Ayçiçeği, soya fasulyesi, mesela hayvansal protein açığı vardır yem sanayinde kullandığımız. Bizim 2,5 milyon ton soya tüketimimiz var. Yine bir o kadar ayçiçeği ham olarak, daha doğrusu ürün olarak 2,5 milyon ton, 3 milyon ton ayçiçeği ihtiyacı var. Bütün bu ürünlerin önemli bir kısmını bu coğrafyadan, bu bölgeden alıyoruz. Dolayısıyla Türkiye ile Moldova’nın direkt ya da endirekt ticaretinin önem arz ettiğini ben burada yaptığımız görüşmelerde değerlendirdim. Burada çok sayıda farklı sektörlerden iş insanı da var” diye konuştu.

“Mersin geleceğe dair istikbal vadeden bir yer”

Mersin’in dinamik bir yer olduğunun vurgusunu da yapan Başkan Seçer, “Mersin dinamik bir yer. Geleceğe dair istikbal vadeden bir yer. Mersin’i takip etmenizi istiyorum. Çok önemli imkanlar var. Şu anda orada Rusya’nın da önemli bir yatırımı var, Nükleer Santral yatırımı var. Bir Uluslararası Havaalanı Projesi tamamlanmak üzere; Ekim ayı, Kasım ayı itibariyle hizmete girecek. Düşünün Mersin’e direkt uçuş yapabileceksiniz. Bunun muazzam bir kolaylık olduğunu, 2 bölge arasındaki iletişimi, diyaloğu ne kadar kolaylaştıracağını düşünecek olursak, geleceğe dair daha mantıklı projeksiyon yapabiliriz diye düşünüyorum. Benim tabi ki kentin belediye başkanı olarak Ticaret ve Sanayi Odası ile ve iş adamlarımızla beraber burada olma sebebim, kentimin tanıtımına ve ekonomisinin büyümesine, onlara yeni dünyalar açılmasına katkı sunmak. Fakat diğer taraftan işin ekonomik boyutu dışında, bir de tabi ki sosyal ve kültürel boyutu var. Netice itibariyle insanları bir araya getirebildiğimiz takdirde, insanların birbirleriyle iletişimini sağladığımız takdirde, kültürleri buluşturduğumuz takdirde dünya barışına çok önemli katkı yapabileceğimizi de düşünüyorum. Tabi bu aslında bir anlamda paradan, ekonomiden de önemli. Belki de birbirini tamamlayan 2 unsur. Ne kadar refah, ne kadar ekonomi o kadar barış, o kadar huzur ortamı. Tabi ki bu tip ilişkilerin birçok konuda bize katkı sunacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Bugüne kadar gelişen ikili ilişkilerin bundan sonra çok daha hızlı bir şekilde mesafe alacağını düşünüyorum”

Mayıs ayının sonunda Mersin’de Moldova Devlet Tiyatrosu’nun ‘Körlerin Hayatı’ isimli oyunu sergilediklerini de anımsatan Başkan Seçer, “Bu çok önemli. Neden oldu bu? Ankara Büyükelçisi Mersin’e geldi. Bizlerle temas kurdu. Bizlerle aslında gönül bağı kurdu. Yani burada olmamızın nedenlerinden biri de o diyalogların iyi geçmesi. Biz o tiyatronun kentimize gelmesini sağladık. Bir iletişim başladı. Bizim geleneksel ‘Narenciye Festivali’miz vardı. Narenciye Festivali’nde Moldova folklor gruplarının, kültür gruplarının, oyun gruplarının gösterilerde terlediğini biliyoruz. 2022 yılı içerisinde sonbaharda, Ekim ayı içerisinde büyük bir organizasyonumuz var. Uluslararası Turunçgil Kongresi. Moldova heyetini oraya davet ediyoruz. Halk dansları konusunda ya da farklı alanlarda gösteri yapmak üzere orada olmalarını arzu ederiz. Umut ediyorum bugüne kadar gelişen ikili ilişkilerin, bundan sonra çok daha hızlı bir şekilde mesafe alacağını düşünüyorum. Yaptığımız bu ziyaretin her iki ülke açısından da çok muazzam katkıları olacağını düşünüyorum. Bizleri konuk ettiğiniz için de sizlere çok teşekkür ediyorum. Başarılar diliyorum” ifadelerine yer verdi.

Kızıltan: “Mersin yeni bir destinasyon olabilir”

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Moldova-Türkiye ilişkilerinde Mersin’in yeni bir destinasyon olabileceğini göstermek adına iletişimi artırmak istediklerine değinirken, Moldovalı iş insanlarına Mersin’in güçlü yanlarını anlatıp karşılıklı işbirliği fırsatlarından söz etti. Kızıltan, “Moldova bizim için birçok sektörümüzü tamamlayan özelliklere ve zenginliklere sahip. Mersin olarak biz de, Moldova’nın ihtiyaçlarını tamamlayacak bir kentiz. Birçok sektörde deneyim ve bilgiye sahibiz. Bu işbirliğini hayata geçirecek ortak bir kültüre sahip olduğumuzu düşünüyorum” dedi. Forum, iş insanlarının ikili görüşmeleriyle son buldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Vahap SEÇER: “MERSİN GELECEĞE DAİR İSTİKBAL VADEDEN BİR YER”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin