featured

Veli Ağbaba: “AK Partili siyasetçilerin acil psikoloğa gitmelerine ihtiyaç var”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Veli Ağbaba: “AK Partili siyasetçilerin acil psikoloğa gitmelerine ihtiyaç var”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba öncülüğünde çalışmalarını sürdüren Esnaf Masası, Ağrı çalışmaları kapsamında CHP Ağrı İl Başkanlığında 16 milletvekilinin katılımıyla basın açıklaması yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba öncülüğünde çalışmalarını sürdüren Esnaf Masası, Ağrı çalışmaları kapsamında CHP Ağrı İl Başkanlığında 16 milletvekilinin katılımıyla basın açıklaması yaptı. Ağbaba açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla çalışmalarını sürdüren CHP Esnaf Masası’nın Doğu ziyaretleri kapsamında ilk durağı Ağrı oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba öncülüğünde çalışmalarını sürdüren Esnaf Masası, Ağrı çalışmaları kapsamında CHP Ağrı İl Başkanlığında 16 milletvekilinin katılımıyla basın açıklaması yaptı. Ağbaba, basın toplantısında ülke ve yerel gündemin yanı sıra AKP’li siyasilerin açıklamalarına yanıt verdi.

CHP’li Ağbaba’nın basın toplantısında şu ifadeler yer aldı:

Türkiye’deki temel meselelerin çözüleceği yer TBMM’dir

“Ağrı Türkiye’deki milli gelir ortalamasının üçte birini almakta. Milli gelirimiz 2002’in de altına düşmüş durumda. Türkiye’nin genelinde açlık ve yoksulluk hakim. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak İstanbul’da ne söylüyorsak, Ağrı’da da aynısını söylüyoruz. Siyasi iktidar gibi Diyarbakır’da farklı, başka şehirlerde farklı konuşmuyoruz. 2013’te de bugün de söylediğimiz bir şey var: Türkiye’deki temel meselelerin çözüleceği yer TBMM’dir. Kürt sorunu için de adres TBMM’dir. Kimilerine göre ‘Barış Süreci’ kimilerine göre ‘Çözüm Süreci’ döneminde de çözüm TBMM , çözüm tüm siyasi partiler diye  dile getirmiştik. Aynı noktada olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyoruz.”

Türkiye içinde yaşayanların ama dışarıdan gelenlerin mutlu yaşadığı ülke

“Bir ülke nasıl iflasa sürüklenir, bir ülke nasıl üretimden koparılır, nasıl tarımda dışa bağlı hale getirilir, Türk Lirası nasıl değersiz hale getirilir, Türkiye kıtlığı yoksulluğu nasıl yaşar AKP ve Cumhur İttifakı bize gösterdi. Artık kuyruklar başladı. Hep AKP 1980 öncesi kuyruklardan söz ediyordu. Eskiden ürün yoktu para vardı şimdi ürün var para yok. İş bulmaktan ümidini kesenler işsizlerin sayısı yüzde 193 artarak 1 milyon 523 bin kişiye ulaştı. Geniş tanımlı işsiz sayısı 2 milyon 317 bin kişi arttı. 5,7 milyon genç ev genci oldu. Aradan geçen 41 ayın 39’unda enflasyon tek haneyi göremedi. Tek adam sisteminde; ekmeğin fiyatı en az yüzde 86, ay çiçek yağının fiyatı en az yüzde 125, yumurtanın fiyatı yüzde 93, tavuk etinin fiyatı yüzde 92, domatesin fiyatı yüzde 88, tavuk bebek mamasının fiyatı yüzde 114 oranında arttı. Dünya’da en yüksek 12’nci enflasyona sahip olurken; Kenya, Tanzanya, Nijer gibi Afrika ülkelerinden daha yüksek enflasyona sahip olduk. Türk lirası karşısında 2018 Temmuz’undan bugüne; dolar yüzde 148, Bulgar Levası yüzde 118, Rumen Leyi yüzde 106 değer kazandı. Türkiye, ülkede yaşayanlar için değil ama dışarıdan gelen insanların mutlu yaşadığı bir ülke. Ağrı’da yaşayan insanlar için değil ama Bulgaristan’da, Romanya’da yaşayan insanlar için güzel bir ülkedir. Dolar yükseldikten sonra Bulgarlar gelip Edirne’den alışveriş yapıp ülkelerine dönüyorlar.”

Şeker kotası, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ihanetinin sonucu

“2018 Yılında Ağrı’ya gelerek şeker fabrikalarının satışına karşı tepkimizi ortaya koymuştuk. ‘Şekeri satarsanız yarın şeker bulamazsınız’ dedik. Şeker vatandır, vatan satılmaz’ demiştik. Şeker fiyatlarına 1 günde yüzde 25 zam geldi. Bu ihanetten dolayı şekerin tadı kaçtı. Biz demiştik, biz uyarmıştık. Bunun günahı bu ülkeyi yönetenlerde. Çalışanına en düşük asgari ücret veren ülke biziz. Asgari ücretimiz en son kur artışı ile 223 Euro’ya da inerek Arnavutluk’unda gerisine düştü ve Avrupa’da sonuncu oldu. Bu utanç bu ülkeyi yönetenlerindir. Yerliyim milliyim diyenlerin ülkeyi getirdiği nokta budur.”

30 milyon kişi evini ısıtamıyor, 30 milyon kişi sofrasına et koyamıyor

“Türkiye en büyük 20 ekonomi arasındaki yerini kaybederek, 21. sıraya geriledi. Yoksul sayımız 20 milyona ulaştı. 7,5 milyon vatandaş aylık 1197 TL ile geçimini sağlamaya çalıştı. Temmuz 2018’den bugüne iflas eden esnaf sayısı 346 bin 52 oldu. Temmuz 2018’den bugüne iflas eden şirket ve gerçek kişi ticari işletme sayısı 127 bin 642 oldu. 2018 yılından bugüne KOBİ’lerin bankalara borcu yüzde 52 artarak 993 milyar TL’ye çıktı. Çiftçinin bankalara olan borcu 153 milyar TL’ye çıktı. Vatandaşın bankalara olan kredi ve kredi kartı borcu 980 Milyar TL’ye çıkarak ülke rekorunu kırdı. 30 milyon 538 629 kişi iki günde bir düzenli olarak sofrasına et, balık ya da tavuk koyamadı. 30 milyon kişi ise evini yeteri derece ısıtmadı. Artan döviz kuru nedeniyle çiftçilerimiz topraktan koptu, DAP gübresinin bir yıllık artış oranı yüzde 165, üre fiyatının bir yıllık artış oranı yüzde 256, mazot fiyatındaki bir yıllık artış yüzde 30, tohum fiyatlarındaki bir yıllık artış yüzde 60, Yem fiyatlarında yaşanan artış yüzde 100, un fiyatlarında (50 Kg’lık) yaşanan artış bir yılda yüzde 122 oldu.”

Üç yılda iflas eden esnaf sayısı neredeyse Ağrı’nın nüfusu kadar 346 bin 52

“7 milyon 585 bin insanımız aylık 1197 TL yani asgari ücretin üçte biri ile geçimini sağlamakta bu veriyi de TÜİK’in rakamlarından alıyoruz. Temmuz 2018’den bugüne kadar iflas eden esnaf sayısı neredeyse Ağrı’nın nüfusu kadar 346 bin 52. 346 bin 52 esnafımız Temmuz 2018’den bugüne kadar kepenk kapatmış; ayrıca bu ticari işletmelerde bulunan hariç Temmuz 2018’den bugüne kadar iflas eden şirket ve gerçek kişi ticaret işletmesi sayısı ise 127 bin 642.Temm Çiftçinin borcu 153 milyarı aşmış; vatandaşın bankalara olan borcu kredi ve kredi kartı borcu 980 milyarı aşmış; 30 milyon 538 bin 629 kişi ete ve tavuğa ulaşamıyor. 30 milyon kişi evini yeterince ısıtamamış. Artan döviz kuru nedeniyle çiftçilerimiz topraktan kopmuş, hayvancılıktan kopmuş. DAP gübresinin bir yıllık artış oranı yüzde 165. Gübre fiyatının bir yıllık artış oranı yüzde 256. Mazot fiyatının bir yıllık artışı bugün gelen zamlar hariç yüzde 30. Tohum fiyatlarındaki bir yıllık artış yüzde 60. Yem fiyatlarındaki artış yüzde 100. Un fiyatlarında yaşanan bir yılda artış yüzde 122 olmuş durumda. Türkiye’nin ekonomik tablosu bu.”

Almanya’da bir asgari ücretle aylık 1760, Türkiye’de sadece 404 litre süt alınabiliyor

“Türkiye’yi Avrupa ile karşılaştırıyorlar. Avrupa ile ilgili bir kaç rakamı sizlerle paylaşmak istiyorum. Hem enflasyon hem asgari ücret tarafından bir karşılaştırma yapalım. Fransa’da gıda enflasyonu yüzde 1, Almanya’da yüzde 1, Yunanistan’da yüzde 4.4 Türkiye’de ise TÜİK’in rakamlarına göre yüzde 27,5 bizde gerçek yüzde 50 gıda enflasyonu var. Avrupa’da asgari ücrete bakalım. Almanya’da asgari ücret 1586 Euro, Fransa’da 1549 Euro, Yunanistan’da 758 Euro, Türkiye’de 222 Euro. Bakın tavuk etinden başlayalım. Fransa’da yaşayan bir asgari ücretli 237 kilo tavuk alıyor. Almanya’da ki 226, Yunanistan’daki 217, Türkiye’de ki 141 kg tavuk alabiliyor. Fransa’daki asgari ücretli 1811 kilo un, Almanya’daki 1050 kilo un, Yunanistan’daki 1010 kilo un, Türkiye’de çalışan bir asgari ücretli 470 kg un alabiliyor. Fransa’da bir asgari ücretle 1925 Litre süt, Almanya’da bir asgari ücretle aylık 1760 Litre süt, Yunanistan’da bir asgari ücretle aylık 631 Litre süt alınabiliyorken, Türkiye’de bir asgari ücretle sadece 404 Litre süt alınabiliyor.”

AKP’li siyasetçilerin acil bir psikoloğa gitmelerine ihtiyaç var

“Türkiye’de ki siyasetçiler aklımızla alay etmeye devam ediyor. Ekonomimizi bozdular. Kendi kimyaları da bozulmuş durumda. AKP’li siyasetçilerin acil bir psikoloğa gitmelerine ihtiyaç var, en başta da Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere. Türkiye’de uzman psikolog çok, mutlaka bir psikoloğa gözükmesi lazım. Adeta Türkiye’de yaşamıyorlar. Binali Yıldırım’a göre Amerika’dan iyi durumdayız. Bunu Ağrı’daki çiftçiler görse tırmıkla kovalarlar. Aksakallı bir de. Aksakallı demek güvenilir olmak demek. Diyor ki ‘Amerika’da dolar 7 kat arttı’ diyor, bizimkiler de inanıyor. Binali Bey’in matematiğini tekrar gözden geçirmesi lazım. Aklımızla dalga geçiyorlar. Erdoğan, Karamollaoğlu’na ‘işsizlik, enflasyonu muhalefet abartıyor’ diyor. O zaman Ağrı’ya gel, buraya gelemiyorsan Balgat’a git, orada da var. Bunların tedaviye ihtiyacı var. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı ‘20 yıl önce Türkiye neredeydi? Giydiğimiz kıyafet, içtiğimiz su değişti’ diyor. Malatya Milletvekili ‘Eskiden böcek uçuyordu, şimdi uçak uçuyor’ diyor. Şimdi Ağrı’dan İstanbul’a katırla gidiyordunuz, otobüsü biz getirdik’ derlerse şaşırmayın. Eskiden Kadıköy’den Beşiktaş’a sandallarla geçiyorduk, gemiyi biz icat ettik’ derse şaşırmayın. Nurettin Nebati’ye soruyorum. 20 yıl önce asgari ücret kaçtı, şimdi kaç? 2002’den daha gerideyiz. Bunlar biz ‘doları tarihimizin en yüksek kuruna çıkardık’ derlerse yine şaşırmayın. Tarım Bakanı ‘Eskiden İngiltere gelir 8 gol atar giderdi; artık barajın, havalimanının en büyüğü bizde’ diyor. Allah sana akıl fikir versin.”

AKP siyasilerin sözlerini duyan ‘bunların cezai ehliyeti yok’ der

“AKP’lilerin hiçbir konuda sorumlulukları yok. Her şeyi ya dolar lobisi, ya dış güçler, ya faiz lobisi yapıyor, Türkiye’nin gelişimini hep bunlar engelliyor. Bunlar engelliyorsa sen kimsin, bostan korkuluğu veya kazma sapı mısın? Dış güçlerin Arnavutluk’a, Bulgaristan’a yok, bir tek Türkiye’ye var. Arnavutluk bizim 100 yıl gerimizdeydi, şimdi hepsi asgari ücrette bizi geçti. AKP Kocaeli İl Başkanı ‘Biden’a evet desek dolar düşer’ diyor. Zaten evet diyorsunuz. Biden’la görüşünce havuz medyası bu görüşmeleri en öne çıkarıyor. Türk Lirası’ndan 6 sıfır attıran Serdengeçti, ‘şimdi yeni bir sıfırımız oldu’ diyor. Doların artışını bile övüyorlar. Allah milletin aklına hâkim olsun. Bunlar kısa sürede gidecek. Milletin daha fazla aklıyla oynamadan, düzenini bozmadan çekin. Psikolojiniz bozulmuş, bu söylemlerinizi psikiyatr duysa ‘cezai ehliyet yok’ raporu verir. Zaman kaybetmeden derhal erken seçimin yapılması gerekiyor.”

CHP Esnaf Masası Ağrı’da çalışmalarına başladı

CHP’nin Esnaf Masası heyetinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Adana Milletvekili Ayhan Barut, Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Ankara Milletvekili Servet Ünsal, Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu yer alıyor. CHP’li Ağbaba, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun selamlarını ve saygılarını ilettikten sonra Esnaf Masası ziyaretlerine başladı.”

Hibya Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Veli Ağbaba: “AK Partili siyasetçilerin acil psikoloğa gitmelerine ihtiyaç var”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin