featured

Yellen: Çin’e ek verginin faturasını ABD’li tüketiciler ödüyor

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, Çin’e ek vergi uygulamanın iyi düşünülmeden alınan bir karar olduğunu, kararın Amerikalı tüketicilere zarar verdiğini belirtti.


 

ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, Çin’e ek vergi uygulamanın iyi düşünülmeden alınan bir karar olduğunu, kararın Amerikalı tüketicilere zarar verdiğini belirtti.

Yellen, New York Times’a verdiği demeçte, ABD’nin sürdürdüğü ek vergi uygulamasının ülkedeki tüketicilerin çıkarlarını zedelediğini söyledi.

Yellen, Biden yönetimi tarafından gözden geçirilmekte olan Çin-ABD birinci faz ekonomi ve ticaret anlaşmasına da itiraz ederek, anlaşmanın iki ülke arasındaki acil anlaşmazlıkları çözmekten uzak olduğunu kaydetti.

Geçen yılın ocak ayında Washington’da imzalanan ekonomi ve ticaret anlaşması, ticaret alanındaki iki yönlü işbirliği, piyasa erişiminin kolaylaştırılması, finans alanının karşılıklı açılması, gümrük vergisinin azaltılması gibi bileşenleri kapsıyor.

Aradan 18 ay geçmesine rağmen, her iki taraf ithal ürünler için daha fazla vergi ödüyor.

Çin’e karşı verdiği ticaret fazlasını azaltmak, Trump yönetiminin esas hedeflerinden biriydi, söz konusu anlaşma nedeniyle hedefe ulaşılamadı. Bu yılın ilk 3 ayında ABD’nin Çin’e ihracatı yüzde yüzde 43,9, Çin’inki ise yüzde 31,7 arttı. Çin’in ticaret fazlası 1 trilyon 69,4 milyar yuanı buldu.

ABD basınında yönetimin Çin’e karşı bariyerleri tesis etme girişiminin herhangi bir sorunu çözüme ulaştırmadığı görüşü hakim.

Çin yapımı otomobillere yüzde 25 oranında vergi alınıyor, buna karşı Ford gibi üreticiler Çin fabrikalarından ithalat yapmaktan vazgeçti, Çinli üreticiler ise ABD pazarına girme planını erteledi. Bu yılın bahar mevsiminden sonra yeni fabrikaların üretime geçmesiyle, Çin’in otomobil ihracatında patlama oldu, çok miktarda Çin yapımı otomobil Asya’nın diğer ülkeleri ve Avrupa’ya gönderildi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yellen: Çin’e ek verginin faturasını ABD’li tüketiciler ödüyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin