featured

İYİ Parti: “Venezuela’yı bırak, Karadeniz’e bak!”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İYİ Parti: “Venezuela’yı bırak, Karadeniz’e bak!”

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanlığı, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanlığı, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Partiden yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Fındıkta rekolte tahmini ve piyasa fiyatı oluşumu sürecinde her yıl tekrarlanan oyun, şimdi yeniden sahnelenmeye başladı.

Geçen yıl 680 bin ton olarak tespit edilen fındık rekoltesini Tarım Bakanlığı “alavere dalavere” ile 760 bin tona çıkartmıştı. Bu yıl da TÜİK’in 729 bin ton açıkladığı rekolteyi Tarım Bakanlığı 30 bin ton fazla ile 759 bin ton olarak düzeltti. Yani yıllardan beri fındık üreticilerinden ürününü ucuza almak için çevrilen alavere dalavere; “Alavere dalaverecilere pabuç bırakmayız.” diyen ve fındık üretilen şehirler arasında Giresun’u saymayacak kadar sınırlı bir bilgiye sahip sayın Erdoğan’ın bizzat kendi elleriyle yapılıyor.

Ayrıca sayın Erdoğan’ın “alavere dalavere” derken alivrecileri yani Karadeniz’de önceden ürün satın alan, bedelini ödeyen ve avans sağlayan fındık komisyoncularını kastetmiş olmasından da şüphe duyuyoruz. Eğer sayın Erdoğan alivrecilere pabuç bırakmak istemiyorsa da kendisine daha çotanak tutumundan önce fiyatı açıklaması gerektiğini hatırlatırız.

Fındık fiyatı en az 74 tl olmalı

Biz İYİ Parti olarak iktidarın bilimden, akıldan ve halktan kopuk olarak yönetmeye çalıştığı ülkede; önemli bir açığı kapatarak veriye dayalı, bilimsel hesaplamalarla politikalarımızı oluşturuyoruz.

Fındık fiyatını hesaplarken de aynen böyle yaptık. Çiftçilerin kullandıkları arazinin kira değerini, bahçe ve ekipmanların amortismanını, tesis yıpranma değerini yani çiftçilerimize yıllardır unutturulan bütün giderleri hesaba kattık. Hesapladığımız maliyetin üstüne fındık üreticimizin yüzü gülsün diye de %20 kâr ekledik.

İşte bu yüzden İYİ Parti olarak çiftçimizin para kazanması ve emeğinin karşılığını alması için fındık fiyatının en az 74 TL olması gerektiğini söylüyoruz.

Sayın erdoğan’a çağrımız ve partimizin çözüm önerileri

Sayın Erdoğan’a çağrımızdır.

Eğer dediğin gibi fındık üreticilerini enflasyona ezdirmeyeceksen çiftçilerimizin tüm giderlerinin üzerine %20 kâr koy ve fındık fiyatını 74 TL’nin üzerinde açıkla!

Bunun yanında eğer Karadenizli vatandaşımızı, çiftçimizi düşünüyorsan; onların fındıktan sürdürülebilir bir katma değer sağlamasını istiyorsan İYİ Parti’nin aşağıdaki çözüm önerilerini bir an önce uygulamaya başla.

Özellikle Giresun’da, Trabzon’da yaşlanmış bahçeleri gençleştirmek için çiftçimize destek olup fındıkta verimliliği sağla.

Alan bazlı destekten üretim bazlı desteğe geçerek fındıkta üretimi ve verimliliği arttıracak bir teşvik mekanizması getir.

Fındık Tanıtım Grubu’nda aldığın 300 milyon TL’yi geri ver ve fındık üreticisinin Türk fındığının dünyadaki marka değerini arttırmasına yardımcı ol.

Fındık üreticimizi yurt içindeki ve yurt dışındaki güçlü lobilere karşı koruyacak denetleme ve düzenlemeleri getir. Dünya devlerinin üretim zincirinin tamamına hâkim olmasını engelleyerek rekabet koşullarının çiftçimizin lehine oluşmasını sağla.

Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun ve Düzce’yi “Tarım Organize Bölgesi” olarak ilan edip Fındık Sanayi Üsleri kur.

Ülkemiz dünyada tekel olduğu fındıktan yalnızca 2.5 milyar dolar ihracat geliri elde ederken; bizim fındığımızı kullanan yabancı bir şirketin 10 milyar Euro ciro yapmasının tek sebebi AKP iktidarında izlenen yanlış ve yanlı tarım politikalarıdır. Dünyada en fazlasının ve en lezzetlisinin ülkemizde üretildiği fındık ve onu alın teriyle üreten çiftçimiz işini bilmeyen politikacıların ve yabancı şirketlerin inisiyatifine bırakılamaz. İYİ Parti olarak bırakmayacağız. İYİ Parti olarak bizler, çiftçimizin emeğini savunmaya devam edeceğiz.”

Hibya Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İYİ Parti: “Venezuela’yı bırak, Karadeniz’e bak!”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin