featured

NATO ülkelerinde İsveç’in üyeliği

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NATO’nun 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapacağı zirveye üç hafta gibi kısa bir süre kalmasına karşın İsveç’in ittifaka katılımı konusundaki belirsizlik sürüyor. ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerden baskılar artarken, Türkiye henüz İsveç’in katılımını onaylamaya yönelik bir adım atmadı.

NATO başkentlerinde yapılan değerlendirmeler, zirve öncesi onay olasılığının azaldığını, zirve sırasında gerçekleşecek temaslara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu adımı atabileceği senaryosunu öne çıkarıyor.

Uluslararası gündemin en üst sırasında yer alan İsveç’in NATO üyeliği, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın geçen hafta içinde Londra’da yaptığı ikili temasların odak noktasını oluşturdu.

Fidan, Ukrayna’nın Yeniden İnşası Konferansı için gittiği İngiltere’de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve İtalyan Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’nin de aralarında bulunduğu muhataplarıyla görüştü.

Bu temaslarda Fidan’a iletilen ve kamuoyuna da açıklanan en önemli mesaj, “İsveç’in geçen sene Madrid’de imzalanan üçlü anlaşmada yer alan yükümlülükleri yerine getirdiği ve artık tam üye olma vaktinin geldiği” oldu. İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström de en son açıklamasında, ülkesinin yükümlülükleri yerine getirdiğini, artık topun Türkiye tarafında olduğunu kaydetmişti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
NATO ülkelerinde İsveç’in üyeliği

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin