featured

Türkiye: İşsizlik oranı Ekim’de %11,2’ye düştü

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye: İşsizlik oranı Ekim’de %11,2’ye düştü

Türkiye’de Ekim ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %13,1 iken 1,9 puan azalarak %11,2 olarak gerçekleşti.

Türkiye’de Ekim ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %13,1 iken 1,9 puan azalarak %11,2 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay ile kıyaslandığında ise arındırılmış işsizlik oranının 0,2 puan azaldığı görülmektedir. Genç nüfusta işsizlik oranı %20,1 olurken; tarım dışı işsizlik ise %12,9 seviyesinde gerçekleşti.

 

Kıyaslanabilir dönemler olan Ekim 2020 – Ekim 2021’e baktığımız zaman ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 2,6 puanlık artış olduğu görülmektedir. 2020’nin benzer döneminde 31 milyon 78 bin kişi olan işgücü, Ekim 2021’de 33 milyon 297 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılım oranı ise %49,4’ten %52’ye yükselmiştir. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 3,3 puan artarak %46,2 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise önceki aya göre 104 bin kişilik bir artış söz konusudur. Atıl işgücü oranı ise %22,8 seviyesine yükselmiştir.

 

 

Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne ilişkin tamamlayıcı göstergeler, Ekim 2019 – Ekim 2021… Kaynak: TÜİK, Bloomberg

 

Verilerin Ekim ayına ait olması itibariyle geriden geldiğini düşünecek olursak, güncel istihdam eğilimleri konusunda Kasım, Aralık ve yılbaşından sonraki dönemin trend takibi açısından daha geçerli olduğunu düşünürüz. Söz konusu ekonomik koşullar altında, Ekim ayına yansıyan binde 3’lük azalma sürdürülebilir görünmemektedir. Atıl işgücünde yaklaşık %1’lik bir artış var. Diğer taraftan, ücretlerin enflasyon karşısında son derece düşük kalması etkisiyle alım gücü sürekli olarak azalmaktadır. Sezon etkisinin geride kalmasının ardından turizm ve tarımda iş bırakanların da etkisiyle işsizlik oranı tarafında artış etkisini görebiliriz.

 

İşgücüne ilişkin olarak, yeni yılda asgari ücret başta olmak üzere değişkenlerin nasıl şekilleneceği oldukça önemlidir. Asgari ücrette ciddi bir artış olması bekleniyor. Oluşturacağı işgücü maliyeti etkisinin, işsizliği yükselteceğini ve kayıt dışı çalışmayı artıracağını düşünüyoruz.

 

 

Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye: İşsizlik oranı Ekim’de %11,2’ye düştü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin