featured

Kürecik Radar Üssü: Türkiye’nin Savunma Sistemlerine Stratejik Katkı Sağlıyor

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

⚫Kürecik Radar Üssü:

📌Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Kürecik nahiyesinde bulunan askerî tesis.

📌Amerikan askerlerinin kurmuş olduğu ve bulunduğu üs, terk edilerek Türk askerinin kontrolüne bırakılmıştır. Malatya yönüne giderken, Karahan gediğinin bulunduğu tepenin sol üst tarafındadır. Rakımı 1800 metredir. 

📌2012 yılında NATO tarafından balistik füze saldırılarına karşı erken uyarı radarı olarak kullanılmak üzere kurulmuştur. (İşin özü ve çok konuşulmayan boyutu: İran’ın olası bir Türkiye’ye saldırısına karşı NATO tarafından kurulmuştur. Korunması amaçlanan ülke Türkiye’dir.

⚫ÜSSÜN KURULUŞ AŞAMASI

📌Kasım 2010’daki NATO Lizbon zirvesinde, tüm ittifak üyelerini kapsayan bir balistik füze savunma sistemi kurmak için stratejik bir plan yapılmıştı NATO üyesi bir devlet olarak, Türk hükûmeti kendi topraklarında erken uyarı radar sisteminin kurulmasını onaylamış, ancak radar istasyonunda toplanan tüm bilgilerin NATO üyesi ülkeler tarafından kesinlikle kullanılması konusunda ısrar etmişti.

📌Eylül 2011’de kesin şartlar konusunda bir anlaşma imzaladıktan sonra, Türkiye ve ABD yetkilileri, Malatya ilinin Akçadağ ilçesine bağlı Kürecik bucağı yakınlarında uygun bir yer belirledi. 

📌1960’larda, alan, Sovyetler Birliği hava sahasının gözetimi için bir radar üssüne ev sahipliği yapmıştı. Kürecik, Malatya’nın 59 km (37 mi) batısında yer alıyor. Radar istasyonu da 2,085 m (6,841 ft) yükseklikte Çat Tepe üzerinde bulunuyor

Ayşe Uçar

0
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kürecik Radar Üssü: Türkiye’nin Savunma Sistemlerine Stratejik Katkı Sağlıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin