featured

Türkiye’nin sanayi tecrübesi Ukrayna’ya taşınıyor

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin sanayi tecrübesi Ukrayna’ya taşınıyor
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Türkiye ve Ukrayna’nın savunma sanayi alanındaki işbirliğinin stratejik ortaklığın inşası için kritik öneme sahip olduğunu belirterek, “Ukrayna’nın özellikle motor üretiminde sahip olduğu bilgi ve tecrübeyi, ortak üretimle iki ülkenin de başarısı için kullanılabiliriz.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Türkiye ve Ukrayna’nın savunma sanayi alanındaki işbirliğinin stratejik ortaklığın inşası için kritik öneme sahip olduğunu belirterek, “Ukrayna’nın özellikle motor üretiminde sahip olduğu bilgi ve tecrübeyi, ortak üretimle iki ülkenin de başarısı için kullanılabiliriz. Ülkemizin özellikle sanayi bölgelerindeki tecrübelerini Ukrayna’ya aktarabiliriz.” dedi.

 

Bakan Yardımcısı Dönmez, 15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) kapsamında Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleg Urusyki ile görüştü. Görüşmeye TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar da katıldı. Görüşmede, iki ülke arasında başta savunma sanayi olmak üzere sanayi ve teknoloji alanındaki işbirlikleri değerlendirildi, geniş bir alanda sürdürülen çalışmaların daha da ileriye taşınmasının her iki ülkenin de faydasına olacağının altı çizildi.

 

STRATEJİK ORTAKLIK

Dönmez, görüşmede TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile Ukraynalı muadil kurumu arasında ortak bir komite kurulabileceğini kaydederek, “Savunma sanayi alanındaki işbirliği iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın inşası için kritik öneme sahip. Ukrayna’nın özellikle motor üretiminde sahip olduğu bilgi ve tecrübeyi, ortak üretimle iki ülkenin başarısı için kullanılabiliriz. Ülkemizin özellikle sanayi bölgelerindeki tecrübelerini Ukrayna’ya aktarabiliriz. Havacılık ve savunma sanayi alanında ortak bir sanayi bölgesi kurulması halinde Türkiye Uzay Ajansı ve TÜBİTAK UZAY’ın, Ukrayna Yuzhnoye Devlet Tasarım Ofisi ve diğer muadil kuruluşları ile uydu sistemleri geliştirme konularında birlikte çalışabilirler” dedi.

 

TECRÜBELERİNİZDEN FAYDALANMAK İSTİYORUZ

Başbakan Yardımcısı Urusyki, Türkiye’nin savunma sanayisinde kendini ne kadar iyi geliştirdiğini IDEF 2021 Fuarında gördüğünü ifade etti. Ukrayna’nın Türkiye’den öğrenebileceği çok şey olduğunu belirten Urusyki, “Türkiye ve Ukrayna’nın havacılık alanında kaydettiği işbirliği seviyesi mutluluk verici. Ancak bu seviyeyi daha da ileriye taşıyabiliriz. 5. Nesil muharip uçak üretiminde işbirliğine gidebilir, silah ve teçhizatta ortak üretim gerçekleştirilebiliriz.” dedi.

 

Urusyki, ASELSAN’ın Ukrayna’da bir merkez açmak istemesinin kendilerini memnun ettiğini söyledi. TÜBİTAK’ın da tecrübelerinden faydalanmak istediklerini kaydeden Urusyki, “Ukrayna 2021-2025 Uzay Programı’nı tamamlamak üzere. Bu program kapsamında Türkiye ile bir ortak fırlatma sistemi üretilebiliriz” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’nin sanayi tecrübesi Ukrayna’ya taşınıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin