featured

Temmuz’a girerken aylık döviz grafikler ne durumda?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu yılı da yarıladık. Temmuz’a girerken aylık grafikler ne durumda bir bakalım:

Dolar / TL – Son yirmi dört ayın sadece üçünde önceki aya göre geriledi. Haziran’da yüzde 25 yükseldi! Daha ne denebilir ki?

Euro / TL – TL’yi Dolardan biraz daha az ezdi ama o da ezdi!

Euro / Dolar – Dört aydır 1,10’un altında 1,07’nin üzerinde yatay seyrediyor. Uzun vadeli karar aşamasında… Giderek sıkışıyor. Bir kaç ay içinde bir tarafa doğru karar verecek. An itibariyle rüzgâr hafifçe Euro’dan yana olsa da çabuk yön değiştirebiliyor.

BİST 100 (dolar bazlı) – Yılbaşından beri geriliyor. Haziran’ı Aralık 2022’deki kapanışının yüzde 25 altında kapadı. Kısa ve orta vadeli yönü aşağı, uzun vadeli yönü kararsız. 229 doların (6.000) üzerinde haftalık kapanış yaparsa yeniden değerlendirmek gerekir.

Bankacılık Endeksi (dolar bazlı) – Kısa, orta ve uzun vadeli yönü aşağı. 5.500’ün üzerinde haftalık kapanış yaparsa yeniden değerlendirmek doğru olur.

Nasdaq 100 – Yapay zekâ rüzgârıyla kısa ve orta vadeli yönünden sonra uzun vadeyi de yukarı çevirmek üzere… Temmuz’da sert bir düşüş yapmazsa Nisan 2022’den sonra ilk kez uzun vadeli yön dönmüş olacak. Kasım 2021’de yaptığı 16.700’lü tepeyi deneyebilir.

Türkiye 10 yıllık tahvil faizi – Fiyatlar başka bir gezegende oluştuğu için bir süredir tahvil faizleriyle ilgili değerlendirme yapmıyordum. Normalleşme vaadiyle beraber yeniden takibe başlamak doğru geldi. Henüz fiyatlar oturmadı. Faiz yüzde 16 civarında… Kısa ve orta vadeli yönü yukarı görünüyor. Uzun vadeli yön ise henüz kararsız… Ocak ayındaki yüzde 10,5 kapanışından bir hayli yukarıdayız.

ABD 10 yıllık tahvil faizi – Hisse senedi borsalarına inat uzun vadeli yönünü ısrarla yukarı olarak koruyor. Haziran’da son 10 ayın en yüksek ikinci kapanışını yaptı. Kısa ve orta vadeli yönü için bu haftaki hareketleri önemli olacak. Sürpriz yapabilir.

Brent petrol – Haziran’ı TL bazında Mayıs 2022’deki rekor kapanışını aşarak yeni yüksek seviyede kapadı. Dolar bazlı grafikte ise dokuz ay sonra ilk kez önceki aya göre yükseldi. Sistematik satış baskısı altında görünüyor. Kısa vadeli yönü kararsız, orta ve uzun vadeli yönü aşağı…

Avrupa doğalgazı – TL bazında son beş ayın yükseğinde kapadı. Euro bazlı grafikte ise Ağustos 2022’den sonra yaşadığı büyük çöküşten çıkma çabasında… Kısa ve orta vadeli yönünü kararsıza çevirebildi. Uzun vadeli yönü aşağı… Bu haftaki hareketleri önemli olacak. Sürprizlere gebe…

Altın (ons, vadeli) – Haziran’a girerken uzun vadeli yön konusunda boğalar haklı çıkacak gibiydi. Ancak ayıların beklenmedik biçimde gösterdiği güçle mücadele berabere bitti. Temmuz yine ayılarla boğaların güreşi şeklinde geçeceğe benzer. Pivot bölge $1.908-1.913… Aşağısı ayıların, yukarısı boğaların üstünlüğü demek. Maç şimdilik ortada görünüyor.

SPGSCI emtia endeksi – Haziran’da TL bazında Mayıs’a göre yüzde 28 arttı, rekor seviyede kapadı. Endeksin kendi grafiği Brent’in grafiği gibi… Kısa, orta ve uzun vadeli yön aşağı…

Kripto paralar – Aylardır hareketli ortalamalarının altında sürünen kriptolarda yer yer kıpırtılar var. İzlediklerim arasında 7 aylık ortalamalarının üzerinde kalan ETH, BTC ve TRX dikkat çekiyor. Yönleri hala kararsız ancak bir sıkışma sürecindeler. Gelecek aylarda daha iyi performans gösterebilirler.

Sonuç- İçeride yine doların peşinden koşuyoruz. Bu turdaki enflasyonumuz net yerli ve milli!

Dışarıda ise enflasyon kolay kolay düşmeyecek tamam ama şirket karları iyi, yapay zekâ da sıçrama vaat ediyor havasıyla yükselen borsalar var…

GHA – Ekonomi Servisi
Erhan Arslan

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Temmuz’a girerken aylık döviz grafikler ne durumda?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin