featured

Mehmet AÇIK – “Kırım ve Kırım Türkleri.”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mehmet Açık
Rusya-Ukrayna Savaşı Gölgesinde Kırım ve Kırım Türkleri

Kadim Türk yurdu olan ve 1872 yılında işgal edilen Kırım, Sovyetler Birliği’nin tüm Türklere uyguladığı soykırım ve asimilasyon uygulamalarından nasibini almıştır. 1944 yılında 200 bin Kırım Türkü etnik temizlik hareketi ile soykırıma maruz kalmış ve büyük çoğunluğu sürgün edilmiştir. Kırım; Sovyetler Birliğinin bugünkü temsilcisi Rusya’nın çeşitli baskıları altında acı çeken kadim Türk yurdudur ve gönül coğrafyamızın ayrılmaz bir parçasıdır.

1954 yılında Ukrayna’ya bağlanan Kırım, 1991 yılında yapılan referandum ile “Özerk Cumhuriyet” statüsünü kazanmıştır. 2014 yılında ise Rusya tüm uluslararası anlaşmaları ihlal ederek, haksız ve hukuksuz bir şekilde Kırımı işgal etmiştir. Bu işgalden sonra Rusya baskı, zulüm ve asimilasyon politikalarını Kırım Türkleri üzerinde yeniden uygulamaya koymuştur. 2014’te başlayan bu haksız işgal derhal durdurulmalı, Rusya kendi sınırlarına çekilmeli, yeni bir Kırım Türk’ü soykırımına izin verilmemelidir.

Gelinen konjonktür dolayısı ile Rusya – Ukrayna savaşında Kırım ve Kırım Türk’lerinin statüsünün masaya yatırılması son derece önemlidir. Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri, Kırım’ın statüsü konusunda inisiyatif almalıdır. Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri, Kırım’a garantör devlet olmayı tarihi bir görev olarak kabul etmelidir.

Rusya ve Ukrayna savaşı devam ederken Türkiye’nin etkinliği ve güvenilir ülke konumu tarafımızdan gurur ve sevinçle takip edilmektedir. Savaş sürerken Kırım Türklerinin ve Kırım’ın unutulduğu, yapılan çalışmaların yeterli olmadığı tarafımızdan hissedilmektedir. Rusya Ukrayna savaşı sürerken Kırım ve Kırım Türklerini unutmak, savaş süresince ve sonrasında 1944’ten beri süren acılarımıza, Kırım Türklerinin hatıralarına ve mücadelesine değer verilmediği izlenimi vermektedir.

Kırım yukarıda da belirtildiği üzere apaçık bir şekilde kadim Türk yurdudur, var olmaya da devam edecektir. Ne Rusya ne de Ukrayna Kırım’ın kadim Türk yurdu olduğunu hatırlarından çıkarmamalıdır. Türkiye; kadim Türk yurdu olan Kırım konusunda Kırım Türklerinin yeni acılar yaşamaması için garantör devlet olmalıdır. Kırımda yaşayan ve dünya üzerine yayılmış Kırım Türklerinin gözü Türkiye’nin atacağı adımlardadır. Dünya üzerinde kıymetli bir ülke olduğunu ispatlayan Türkiye’nin, milletimizin öz evladı olan Kırım Türklerine ve Kırım’a gönül borcu bulunmaktadır.

Özetle; Kırım Türkleri ve Türk Dünyası gönüllüleri olarak fikriyatımız, Rusya-Ukrayna Savaşı gölgesinde kalmaksızın, Kırım ve Kırım Türkleri, Türkiye Cumhuriyeti başta olmak üzere Türk Devletler Teşkilatının en önemli gündemi olmalıdır. Kırım’ın, Türkiye Cumhuriyeti’nin önderliğinde, Türk Devletler Teşkilatının garantörlüğüne ihtiyacı vardır. Kırım üzerinde oynanacak uluslararası oyunların durdurulması ve Kırım Türklerinin gelecekte yeni acılar yaşamaması için her alanda adımlar atılmalıdır. Türkiye; Rusya-Ukrayna savaşında Kırım Türkleri adına tarihin yüklediği görev ve sorumluluğunun gereğini yapmalıdır.

Kadim Türk yurdu Kırım ve Kırım Türkleri sahipsiz değildir…..!

GHA – Genel Yayın Yönetmeni
Mehmet AÇIK

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Mehmet AÇIK – “Kırım ve Kırım Türkleri.”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin