featured

Mehmet Açık’ın kaleminden; “İzmir-Birgi Köyü, Dünyanın En iyi 32. sırada yer aldı”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“İzmir-Birgi Köyü, Dünyanın En iyi 32. sırada yer aldı.”

2022’ye veda ederken güzel bir haberim var size. İzmir’deki Birgi Köyü, Dünyanın En İyi Turizm Köyleri arasına girdi. Listedeki 32 yerden biri oldu.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından yapılan değerlendirmeye aslında öncesinde başvuru alınıyor. Başvuru için taşınması gereken 9 önemli kriter var. Nereler onlar derseniz hemen sayayım:

Kültürel ve doğal kaynakların varlığı, kültürel değerlerin korunması ve tanıtılması, ekonomik sürdürülebilirlik, sosyal sürdürülebilirlik, çevresel sürdürülebilirlik, turizmin gelişimi ile değer zincirinin entegrasyonu, altyapı ve erişilebilirlik, sağlık, emniyet ve güvenlik.

Bu kriterler uyarınca, dünya çapında toplam 57 ülkeden 130 başvuru kabul edilmiş. UNESCO Dünya Mirası adayı da olan Birgi Köyü için Ödemiş Belediyesi tarafından başvuru yapılmış. Kültür Bakanlığı ise Bursa Cumalıkızık ve Mardin Anıtlı köyleri için başvuruda bulunmuş.

Değerlendirme sonucuna göre en iyiler listesine sadece Birgi girmiş ama Cumalıkız ve Anıtlı da Dünya Turizm Örgütü’nün sadece 20 köyün yararlandığı iyiileştirme programına kabul edilmiş.

Birgi Köyü, İzmir Ödemiş’e bağlı. Tarihi, MÖ 2000’li yıllara kadar uzanan köy Frigler, Persler, Bergama Krallığı, Bizans ve Roma gibi büyük uygarlıklara ev sahipliği yapmış.

Hatta Aydınoğlu Beyliği’nin başkenti olmuş. 1426’da başlayan Osmanlı döneminde ise köy birbirinden güzel yapılarla donatılmış.

Birgi sadece eski evleriyle değil yeşiliyle, doğasıyla da görülmeli. Asırlık çınar ve ceviz ağaçları var dört bir yanda.

Mutlaka gidilecekler listenize alın ama lütfen önemli bir şeyi dikkatten kaçırmayın. Doğasına, dokusuna, tarihine zarar verilmeden gezmek gerek. Turizm önemli ama esas olan değerlerimizi koruyabilmek. Yoksa kısa süre içinde bozulup, yozlaşıp gidiyor. Maalesef birçok yerde bunun acı sonuçlarını gördük; hepimizin el birliği ile koruması gerek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Mehmet Açık’ın kaleminden; “İzmir-Birgi Köyü, Dünyanın En iyi 32. sırada yer aldı”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin