featured

Mehmet Açık’ın kaleminden; “SEN NELER ETTİN BİZE 12 EYLÜL”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

12 EYLÜL 1980 DARBESİ

Askeri Diktatörlük Devleti ne giden yol. “Olağanüstü Devlet Yönetimi Şekli”.
Bir sağdan bir soldan diyerek, milli birlik ve bütünlüğü sağlayan EVREN Paşa ve silah arkadaşları (!) 1982 anayasası ile toplum ve devlet ‘deki en önemli kırılmanın mimarları olarak tarihteki yerlerini aldılar.
1980 darbesinin kaybettirdiklerine çok kısa bakalım;

1-Kapitalist düzenin ülkemizdeki etkinliğini sağlayarak, tam bir ekonomik darbe modeli gerçekleştirdiler. 12 eylül 1980 darbesine kadar sadece ülkeye üretim yapan firmalar darbe sonucunda burjuvazi sermaye ye tanınan olanaklarla birer birer yok oldular. Büyük sermaye ye tanınan büyük imkanlar yerli üreticilerin bir çoğunu kapanmaya veya el değiştirmeye sevk ederken burjuvazi sermaye giderek güçlenmiş ve sermaye bilinçli olarak el değiştirilmiştir.
2-Bir yandan büyük sermayeler güçlenirken bir yandan da işçi ve emekçilerin hakkı da devletin yeni anayasası ile beraber zayıflama başlamıştır. Her şeyin merkezileştiği bu yönetimde gücün de merkezileşerek cumhurbaşkanına olağan üstü yetkiler tanımlanarak, işçi ve emekçilerin sendikal faaliyetleri kontrol alınırken memur ve öğrencilerin de siyasal partilere girişi yasaklanarak oto kontrol gücü devreye alınmaktadır.
3- Türkçülük İslamlaştırılarak veya İslam Türkleştirilerek din ve milliyetçilik kontrol altına alınmaya çalışılmış ve diyanet işleri başkanlığı devletin resmi dinini belirleme sürecini başlatmıştır.
4-Siyasi partilerin kapatılması ve liderlerinin sürgüne gönderilmesi ile de toplumun kalan tüm kesimleri aslında istenilen bir kalıba girmeye zorlanmıştır. Bunu yaparken de darbeyi gerçekleştiren Generaller orduyu devletin en egemen kolu haline getiren tüm düzenlemeleri 1982 Anayasası ile bir hukuki bir gerekçeye dayandırmıştır.
5-Ekonomik, siyasi ve dini konuları bir bir devletin yasal gücünü kullanarak kontrol altına Generaller 1982 anayasası ile YÖK’ü kurmuşlar ve tüm üniversiteleri cumhurbaşkanına bağlayarak eğitim öğretimi ve bununla beraber bilim adamlarını oto kontrol sistemine dahil etmişlerdir.
6-Elbet teki bunların yanında medya unutulmamış ve basın da ilgili düzenlemelerle artık kontrol altına alınmıştır.
YANİ KISACASI DEVLET MİLİTARİSTLEŞTİRİLMİŞ.

Dün biz bize yeterken bugün artık kimse kimseye yetmez haline geldik.

Rabbim bir daha yaşatmasın bu acıları milletimize.

YENİ ANAYASA BİZİM OLSUN.
YENİ ANAYASA MİLLETİMİZİN OLSUN.
YENİ ANAYASA ŞART…

GHA – Genel Yayın Yönetmeni
Mehmet Açık

3
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Mehmet Açık’ın kaleminden; “SEN NELER ETTİN BİZE 12 EYLÜL”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin