featured
  1. Haberler
  2. Köşe Yazıları
  3. Orhan Balcı – Büyük Türk Devleti Mi Kuruluyor ?

Orhan Balcı – Büyük Türk Devleti Mi Kuruluyor ?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk İmparatorluğu Mu Kuruluyor ?

 

Rusya’nın Ankara Büyük Elçisi, bir Rus gazetesine yaptığı açıklamada; okullarda öğretilen Türk tarihinden, kültürümüzün ve iletişimimizin diğer Türk Devletleri ile gelişmesi konularını ele alarak aslında bir nevi bu konu hakkındaki endişesini dile getirdi.

Aslında bu iddiayı ilk ortaya atan kişi Fransa Cumhur başkanı Emmanuel Macron ve Ermenistan’dı. Emmanuel Macron konu ile ilişkin yaptığı açıklamada; ” Türkiye Güney Kafkasya’ya yerleşmek ve bütün Türk Devletleri ile Büyük Türk İmparatorluğu kurmak istiyor” demişti.

Bunun üzerine Rusya Dışişleri Bakanı; “Türkiye’nin Türk Birliği gibi bir hedefi yoktur” şeklinde bir açıklama yaptı.

Özellikle Azerbaycan – Ermenistan geriliminden sonra Türkiye’nin Azerbaycan’ın yanında yer almasının ardından; İran, Ermenistan, Rusya ve alakasız olmasına rağmen Fransa dahil Türkiye’nin bölgede etkili güç olmasından büyük endişe duyuyorlar.

 

Haritada görüldüğü üzere 7 bağımsız Türk Devletini baz alırsak

 

Nüfus Olarak:

Türkiye: 83.64 Milyon
Azerbaycan: 10.02 Milyon
Kazakistan: 18.51 Milyon
Özbekistan: 33.58 Milyon
Kırgızistan: 6.6 Milyon
Türkmenistan: 6.03 Milyon
K.K.T.C: 890 Bin

Toplam: 159.53 Milyon

 

 

Yüzölçümü Olarak:

Türkiye: 783.562 km2
Azerbaycan: 86.600 km2
Kazakistan: 2.724.900 km2
Özbekistan: 448.978 km2
Kırgızistan: 199.951 km2
Türkmenistan: 491.200 km2
K.K.T.C: 3.355 km2

Toplam: 4.738.546 km2

 

Sonuç olarak 7 bağımsız Türk Devleti ve 10’un üzerinde bulunan özerk devletler(farklı ülkelere bağlı Türk Devletleri) de dahil birleşmesi sonucu oluşacak olan devletin toplam yüzölçümü 10.1 milyon km2 olacak iken bu oluşacak devletin bütün Avrupa ile aynı yüzölçümüne sahip olacağı anlamına geliyor ve toplam nüfusun ise ortalama verilere göre 203 milyon olacağı görülüyor.

Bu verilere göre kurulacak olan bu devlet yüz ölçümü açısından Dünya’nın en büyük 7. ülkesi olurken diğer yandan nüfus açısından Dünya’nın en kalabalık 6. ülkesi olacaktır.

Birleşme sonucunda Azerbaycan, özellikle Hazar Denizi’nde bulunan ve Dünyanın %3 petrol ve %7’lik doğalgaz rezervine sahip olduğu gibi aynı zamanda Avrupa’ya yani Batı’ya olan ihracatını Türkiye üzerinden çok rahat bir şekilde yapabilecekti.

II. Dünya Savaşı’nda Ortadoğu’yu ABD, Afrika’ya Fransa ve Asya’ya da Rusya için ne kadar saçma da olsa sömürgecilik hakkı verilmişti. Fakat olay ile ilişkisi olmamasına rağmen Emmanuel Macron’un konuya dahil olması anlaşılmamıştı.

Ortadoğu da ise etkili güçlerden olan İran, Rusya ile bağlantısının kesileceğinden korkarak bu durumu sonuna kadar kabul etmek istememek ile birlikte konu ile ilişkin sonuç elde edemese de yakın zamanda çeşitli manipülasyonlar denemişti fakat İran’ın tam tersine İsrail tıpkı Karabağ konusunda Türkiye ve Azerbaycan’a verdiği destek gibi bu konuda da İran gibi tepki vermedi.

Diğer Türk Devletleri’nde Türkiye’den ziyade, Sovyetlerden bu yana Rusya’nın hakimiyeti bürokrasi ve kültürel açıdan daha fazladır. Yani bir düzen kurmak zor olacaktır.

Dünya haritasını göz önüne aldığımızda kurulduğunu varsaydığımız Türk Birliği’ni stratejik olarak çok önemli bir bölge oluşturacaktır.
Enerji ve geçiş yolu olarak Dünya’nın kilit noktası olacaktır.
Tekrardan Hun Devleti gibi Göktür Devleti gibi Orta Asya ve Orta Doğu’nun tüm kontrolü Büyük Türk Devleti’nde olacaktı.

En önemli hususlardan birisi olan özerk devletlerden Doğu Türkistan gibi artık kurulacak olan devletin himayesinde olacağı için refaha kavuşacaklardır.

Bunu başarmak her ne kadar zor görünse de unutmayalım ki en güzel manzara, zorlu ve yorucu bir tırmanışın ardındadır. Bu manzaraya ulaşmak ise sadece bir adım ile başlar.

Orhan BALCI
GHA – Haber Müdürü

8
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Orhan Balcı – Büyük Türk Devleti Mi Kuruluyor ?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin