featured

Anadolu’nun Türk Kökenli İnsanları: Tarihte ve Bugün

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SELAM OLSUN AVŞAR BEYLERİNE..

Fatih Küpeli in kaleminden 

13.yy da Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılışından sonra Anadoluda 8’e yakın beylik kuran ve diğer kolları 17.yy a kadar yörük olarak yazlak kışlak yaşamış Avşarın kahramanlık şairi ve Anadolunun haksızlığa uğramışların neferi Dadaloğlu ile Fırka-i Islahiye de yaşanan haksız durumlar dile getirilmiştir.

Orta Asya dan Horasan vilayetine oradan Kuzey Suriye ve daha sonra Anadoluya geçen Avşar boyunun 17.yy da ki yörük kolları ve obaları Kayseri,Adana,Kahramanmaraş,Sivas,Nevşehir,Kırşehir,Kırıkkale,Mersin,Gaziantep,Yozgat,Ankara illerine dağılımına göre toplu veya dağınık yerleşmişdir. Acılarını ağıtlardan anıtlar dikerek bugüne ulaştıran sözlü edebiyatın Oğuz kolu,bozlak kültürüyle yetişen Avşar boylular Türkiye,Azerbeycan,İran,Bulgaristan ‘da yaşamakdadır.

Çok erken dönemde yerleşik hayata geçildiğinden ötürü bazı Avşar boylular özünü yitirmiş olabilir.Vatan ve millet şuuruna sahip Avşar boyu ödün vermeden vazifesi olan savaşlara katılmış ülkemize Sarıkamış ağıdını kazandırmışdır. Bugün Nadir Şah’ın seferler düzenlediği Kuzey Hindistan’dan Türkmenistan’a kadar ki (Türkmenistan Avşarları ve obaları mevcuttur) 24 Oğuz boyundan Yıldızhanın evlatlarından en büyüğü Avşar boyu vardır. Kimileri bilir,kimileri bilmez.Kimileri öğrendi,kimileri unuttu.

Ne olursa olsun Avşar boyu vardır ve ilelebet kalacaktır.

Avşar boylular olarak özümüze,kültürümüze sahip çıkmalı yardımlaşma ve dayanışma çerçevesinde birbirimize destek olmalıyız. Avşar boyluların yaşamakda olduğumuz ilim çağında okuyarak boyumuzun varlığını ve statüsünü iyi bireyler olarak iyi yerlere taşımak vazifesi olmalıdır. Anadolunun bağrından kopmuş köyde veya şehirde büyümüş tüm Oğuz boylulara Avşar ellerinden selam olsun

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Anadolu’nun Türk Kökenli İnsanları: Tarihte ve Bugün

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin