featured

Ortadoğu’da Gerilim: İsrail’in Filistin’e Saldırıları ve İran İle ABD Arasındaki Gerginlik Artıyor

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Necati Doğru-Dini lider namlunun ucunu tuttu!

İsrail yönetimi, kalıcı huzur getirmenin altın anahtarı olacak “İki ayrı devlet olabilmeyi” seçmedi. Filistin’e devlet olabilme hakkını tanısaydı kabul görecekti. İsrail Başbakanı; “Yahudi Üstün Irk” saplantısına battı.

Hamas’ın müzik festivaline saldırıp sivil öldürmesini gerekçe yapıp savaşı “intikam ve Filistin’i işgal saldırgan-lığına” dönüştürdü.

Savaş gücü var.

Arkası da kalın.

ABD onu kolluyor; yine “sarsılmaz destek vereceğini” açıkladı. ABD ve Avrupa silah tekelleri İsrail’e silah satıyorlar.

★★★

İsrail mi ABD’yi kendi amaçları için savaşa çekiyor, yoksa ABD mi İsrail’i bölgeyi kana bulamaya yüreklendiriyor? Görünen; ikisi birlikte oluyor. İsrail ordusu, Hiroşima’ya atılan atom bombasının yarattığı yıkımın 30 katı şiddetinde ölüm yağdırarak Filistin halkını, çocukları, annelerini, sivil insanları 2023 yılı Ekim ayından beri her gün yok ediyor. Gazze’de çoğunluğu sivil 40 bin kişiyi öldürdü. 40 bin içinde sadece 13 bini Hamas militanı. Sivilleri öldürmek, kentlere bomba yağdırmak hakkını İsrail’e kim verdi? Savaşta sivil öldürmek katilliktir.

Terörist sayılır.

Bu savaş değil.

Katillik.

★★★

Sonsuza kadar sürecek katillik cinneti, İsrail savaş uçaklarının Suriye’deki İran konsolosluğunu vurması sonucunu da getirdi. Konsoloslukta İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan 2’si general rütbesinde 7 subay öldürüldü.

Biz, “öp namlunun ucunu” diyoruz. İran’ın dini lideri Hamaney namlunun ucunu tutarak fotoğraf çektirip, “karşılık verilecektir, Şeytani Rejim cezalandırılmalıdır ve cezalandırılacaktır” dedi. Sonunda soykırıma dönüşen “vekalet vuruşması” geldi “doğrudan bölgesel savaş” tehlikesine dayandı.

★★★

Bölge ülkesiyiz.

NATO üyesiyiz.

İran’ın İsrail’i ve onun sarsılmaz destekçisi ABD’nin bölgedeki askeri üslerini doğrudan vurması Türkiye’yi de taraf olmaya zorlar. Türkiye’nin derinleşen ve yapışkan hale gelen ekonomik krizi atlatması için dış dolar desteğine ihtiyacı var. Cumhurbaşkanı yakında ABD’ye Biden ile görüşmeye gidecek.

Az siyasi ayar!

Az mali ayar!

Korkarım!

Ve şüphelenirim.

★★★

ABD Merkez Kuvveler Komutanı generali, İran’ın vurma ihtimaline karşı İsrail’e gönderdi. Generalin İsrail ordusunun üst düzey komutanlarıyla görüştüğü Amerikan basınında haber oldu. ABD ayrıca Ortadoğu’ya ilave savaş uçakları ve savaş gemileri de gönderdi. İran ile İsrail doğrudan savaşa tutuşursa ABD, AB, Japonya, Güney Kore, Avusturalya, Filipinler, Rusya, Çin’i de içine alacak bir gerilim doğabilir.

★★★

Son 40 yıldır İsrail Gazze’ye 5 defa savaş açtı. Her seferinde Filistinli sivil halkı da vurarak; “Ya göç edin… Ya ölün… Ya da sizi çöle süreriz…” demiş ve dediğini yapmıştı. Bu 6’ncı savaş; dünya tarihinin yaşadığı en kanlı, en kıyıcı, en zalim sivil katliamına dönüştü ve bu kez; “Ya göç edin… Ya çöle gidin….” demiyor, tek seçenek bıraktı, “öleceksiniz” diyor. Ölüm yağdırıyor. Siyasi ufkunu karartmış İsrail Başbakanı Netanyahu, Filistin’i yakıyor.

Ve şimdi…

Ateş’i İran’a yaydı.

İran’ın dini lideri Hamaney de namlunun ucunu tutarak fotoğraf çektirip dünya görsün diye servis ettirdi.

Erzincan’da altın çıkarma cinayetini unutturmak istiyorlar! 

İki haber iki farklı gazetede aynı gün birinci sayfalarında yer aldı. Hürriyet Gazetesi, Erzincan’da altın çıkartırken 9 işçinin ölümüne ve büyük bir çevre felaketine sebep olan yerli ortaklı yabancı şirket Anagold Madencilik’in peşine ABD’de avukatların düştüğünü yazdı. Avukatlar, şirketten hisse senedi almış Amerikalı yatırımcılara; “size yanlış bilgi verildi, zarara sokuldunuz, gelin dava açın çağrısında” bulundu.

Cumhuriyet Gazetesi’nde de Erzincan’da işçilerin sendikası Bağımsız Maden-İş’in örgütlenme uzmanı Başaran Aksu’nun sözleri manşet oldu. Uzman, “Şirket Türkiye’deki mahkemede davayı kendi lehine çevirmek için işçilere baskı yapıyor. Siyaset kanadı ise şirketten yana pozisyon alıyor.

Erzincan faciasını unutturmak istiyorlar” dedi. Erzincan’da göstere göstere gelen facianın üzerinden 55 gün geçti. Şu soralar hâlâ cevap bekliyor: Yerli ortaklı yabancı şirket Anagold, Erzincan’da ne kadar altın çıkardı, Türkiye’ye ne ödedi, vergisini hangi ülkelere verdi? Deprem fay hattı üzerine kurduğu siyanürle altın arama maden ocağının yeri, fay hatları haritasından kimin emriyle silindi? Daha önce siyanür havuzu borusu patladığı halde bu şirkete yeniden kapasite artırım izni kolayca neden ve kimlerin oluruyla verildi?

Altıncı şirketin devlete olan 7.2 milyon dolarlık vergi borcunun silinmesinde kim etkili oldu? Siyanürlü toprak dağın kaymasından sonra başlatılan soruşturma sadece 9 isimlik mühendis ve idareci ile sınırlı niçin kaldı? Niçin şirketin sahipleri ile yerli ortağı patron sorguya bile çağrılmadı….?

Mehmet Açık

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ortadoğu’da Gerilim: İsrail’in Filistin’e Saldırıları ve İran İle ABD Arasındaki Gerginlik Artıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin