featured
  1. Haberler
  2. Köşe Yazıları
  3. Ahmet Kurt; “KIBRIS HAKKINDA BİLİNMEYENLER”

Ahmet Kurt; “KIBRIS HAKKINDA BİLİNMEYENLER”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
  1. Kıbrıs Rum Kesimi, stratejik olarak üç kıtanın kesiştiği noktada bulunan Akdeniz’in üçüncü büyük ve en kalabalık adasıdır: Avrupa, Asya ve Afrika.
  2. 1974 yılından bu yana Kıbrıs iki parçaya bölünmüş durumda: Kıbrıs Cumhuriyeti (çoğunlukla Rum) ve kuzey kesim, sadece Türkiye tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.
  3. Kıbrıs Rum ve Roma da dahil olmak üzere antik medeniyetlere olan tarihi bağlarıyla tanınmaktadır. Paphos kasabasının tamamı, antik arkeolojik kalıntıları nedeniyle UNESCO Dünya Mirası olarak belirlenmiş durumda.
  4. Mitolojiye göre, Yunan aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit, Kıbrıs çevresindeki denizden doğdu. Ünlü Afrodit Kayası popüler bir turist noktası.
  5. Kıbrıs, keçi ve koyun sütü, bazen de inek sütü karışımından yapılan yarı sert, olgunlaşmamış ve tuzlu peynirin doğduğu yerdir.
  6. Kıbrıs’taki zeytin ağaçlarından bazılarının adanın uzun zeytin yetiştiriciliğinin tarihini yansıtan bin yıldan fazla olduğuna inanılıyor.
  7. Yeşil Hat olarak da bilinen Birleşmiş Milletler tampon bölgesi adayı böler ve dünyanın en kalıcı ateşkes hatlarından biridir.
  8. Büyüklüğüne rağmen, Kıbrıs, çok çeşitli bitki, kuşlar ve deniz yaşamı da dahil olmak üzere zengin bir biyoçeşitliliğe sahiptir. Özellikle endemik türleri ile dikkat çekmektedir.
  9. Kıbrıs, 1980 yılında Larnaka yakınlarında batan İsveçli roll-on/roll-off feribotu olan MS Zenobia’nın ünlü sitesi de dahil olmak üzere dünyanın en iyi enkaz dalışlarından bazılarını sunuyor.
  10. Adanın, 5000 yıl öncesine dayanan şarap yapımı uzun bir geçmişi var. Commandaria, hala üretimde olan dünyanın en eski şaraplarından biri ve Kıbrıs’tan geliyor.
  11. Türk ve Rum kahvesine benzer olarak Kıbrıs kahvesi, fincandaki zemini ile servis edilen sert, ince öğütülmüş bir kahvedir.
  12. Adanın merkezinde yer alan Troodos dağ silsilesi, ilginç köylere, Bizans manastırlarına ve dağ zirvelerindeki kiliselere ev sahipliği yapıyor.
  13. Kıbrıs’ın resmi dilleri Yunanca ve Türkçe, İngilizce’nin ikinci dil olarak yaygın olarak konuşulan resmi dildir.
  14. Kıbrıs, Avrupa, Asya ve Afrika arasında kuş göçü için önemli bir konum. Adadan her yıl milyonlarca kuş geçiyor.
  15. Kıbrıs, yıl boyunca birçok kültür festivaline ev sahipliği yaparak, Kourion amfi tiyatrosunda antik Rum dramasından modern müzik ve dansa kadar her şeyi kutluyor.
  16. Efsaneye göre Kıbrıs’a ilk kediler yılan popülasyonunu kontrol etmek için Aziz Helena tarafından getirildi. Aziz Nikolas’ın Kutsal Manastırı Bizans zamanından beri kedilerle ilgileniyor.
  17. Kıbrıs’ta kış aylarında flamingolar ve diğer göçmen kuşlar için önemli bir yaşam alanı olan çok sayıda tuz gölü bulunuyor.
  18. Lefkaritika olarak bilinen el yapımı dantelleriyle meşhur Lefkara köyü. Zanaat nesilden nesile aktarıldı ve UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras olarak listeleniyor.
  19. Kıbrıs subtropikal bir iklime sahiptir -Akdeniz ve Yarı kurak kışları çok ılıman, yazları sıcaktan sıcak.
  20. Avrupa Ralli Şampiyonası’nın bir parçası olan Kıbrıs Rallisi, dünyanın dört bir yanından sürücülerin dikkatini çeken uluslararası popüler bir etkinliktir.
  21. Kıbrıs’ın etrafındaki denizler, adanın hareketli tarihi ticaret yollarının masallarını anlatan antik gemi kazalarına sahip arkeolojik bir hazine.

BilgiGüçtür Ahmet Kurt

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ahmet Kurt; “KIBRIS HAKKINDA BİLİNMEYENLER”
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin