featured

Orhan BALCI – Covid-19 Pandemisi ve Türkiye

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Covid-19: 1 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Hubei bölgesinde bulunan başkent Vuhan kentinde ortaya çıkan bir salgın.

Pandemi: Dünyada birden fazla ülkede veya kıtada, çok ve geniş bir alanda yayılan ve salgın hastalıklara verilen genel isimdir.

Daha öncedenpandemi ilan edilmiş diğer salgınlar:

  • KaraVeba(Yerinia Pestis)
  • Domuz Gribi (H1N1)
  • Tifo (Salmanella Typhi)
  • Kolero (Viloio Choelarae)

Dünya Sağlık Örgütü(WHO) tarafından da kabul edilen bu salgınların nedeni ve nasıl ortaya çıktığı bilinirken, günümüz teknolojisi ve gelişmiş sağlık sektörünü de göz önüne alacak olursak Covid-19’un yani koronavirüsün neden ve nasıl ortaya çıktığı konusunda net bir bilgi yoktur.

24.07.2021 Tarihi İtibari İle Resmi Verilere Göre:
(Dünya Genelinde)

Dünya Nüfusu: 7.8 Milyar
Covid-19 Olan İnsan Sayısı: 192 Milyon
Covid-19 Kaynaklı Ölüm Sayısı: 4.1 Milyon

Bu verilere göre;
Dünyada pandemiye yakalanma oranı: %2.09
Dünyada pandemi kaynaklı ölüm oranı: %2.04

Yani dünyadaki ortalama her 2500 ölümden birisi covid-19 nedeni ile olmaktadır.

 

Diğer yandan Türkiye’de pandeminin başlaması itibari ile bugüne dek Sağlık Bakanlığı verilerine göre covid-19 tanısı konulan 50.450 vatandaşımı hayatını kaybetti.

Pandemi süresince belki de doğru alınmayan kapanma kararları ve doğru yönetilemeyen ekonomiden dolayı yüzlerce belki de binlerce kişi işini kaybederken onlarca esnaf ve müzisyenler gibi bir çok vatandaşımızın “evine ekmek götüremediği” gerekçesi ile intihar etmesi ise kanayan yaramız oldu…

 

Türkiye’de TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre; 2018 yılında 426.449 kişi hayatını kaybederken 2019 yılında ise 435.941 kişi hayatını kaybetmiştir. Fakat 2020 yılına dair TÜİK henüz bir açıklama yapmadı.
“Ulusal Verileri Yayınlama Takvimine” göre her sene olduğu gibi bu sene de 24.06.2021 tarihinde yani geçen ay açıklanması planlanan “Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri” daha yayınlanmamış olmasına karşılık TÜİK’in yaptığı açıklama ise “İstatistiklere yönelik çalışmaların henüz tamamlanmamış olması gerekçesi ile ileri bir tarihe ertelenmiştir” biçiminde oldu.

Bakanlıklar tarafından 1 Temmuz’da yürürlüğe girdirilen “Kademeli Normalleşme” kampanyası ile 3 aydır evlerinde olan halka “Kademesiz” bir şekilde sanki bir anda salgın bitmişcesine maske uyarılarını, düğünleri, seyahatleri, tatilleri, halı sahalar ve spor salonları gibi bir çok şeyi bir anda serbest bırakılması üzerine 03-09 Temmuz tarihlerinde 34 bin vaka görülürken 17-23 Temmuz tarihleri aralığında bu rakam kademeli olarak normalleşemediğimizden dolayı maalesef neredeyse iki katına çıkarak bu haftaki vaka sayımız 60.6 bin olmuştur.

Covid-19 pandemisinin biteceği zamanı merak ile bekliyoruz.

Orhan Balcı
GHA – Haber Müdürü

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Orhan BALCI – Covid-19 Pandemisi ve Türkiye

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin